Panzanella rucolával

Ahogy mi zsemlemorzsát készítünk a maradék száraz kenyérből, úgy a toszkán földművesek salátát, amely szerénysége ellenére is sok vendéglő étlapját gazdagítja. Eredetileg friss bazsalikommal készül, de a használhatunk hozzá rucolát is, ami nem csak mindig elérhető, de rögtön egy különleges salátát eredményez.

Hozzávalók 2 főre:

2 marék eisberg rucola
25 dkg paradicsom
1 kígyóuborka
2 szelet, 1-4 napos vastag héjú kenyér, például ciabatta
1/2 közepes fej lilahagyma
az öntethez:
5 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál vörös borecet
frissen őrölt bors

Elkészítése:

A hagymát vékonyan szeleteljük fel, majd hideg vízben áztassuk lefedve egy fél óráig, a vizet cseréljük 3-4 alkalommal. Így a hagyma ropogóssága megmarad, viszont a könnyfacsaró része eltűnik. Alaposan csöpögtessük le, majd tegyük át egy keverőtálba.
Amíg a hagyma ázik, a kenyereket rendezzük el egy peremes tálon, hogy ne fedjék át egymást, és hideg vízben áztassuk 10 percig.
Nyomjuk ki kenyerekből a vizet amennyire csak tudjuk. Tegyük a kenyereket dupla rétegű konyhai papírtörlőre. Fedjük be megint két réteg papírral és nyomjuk ki belőle a vizet. Sózzuk meg.
Ujjaink segítségével szedjük nagyobb falatnyi darabokra és tegyük a hagymához.
A paradicsomot kockázzuk fel, az uborkát hámozzuk meg, magozzuk ki egy dinnyevájó segítségével, majd vágjuk centis darabokra. Tegyük a tálba a kenyér és hagyma mellé.
A nagyobb rucola leveleket tépjük ketté és keverjük a többi hozzávalóhoz, csepegtessünk rá olívaolajat és a borecetet, sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk állni 30-45 percig, hogy az ízek összeérjenek, majd óvatosan, két villa segítségével keverjük a tálba. Azonnal fogyasszuk.
eisberg tipp: a salátát készíthetjük friss kenyérrel is. Ebben az esetben pirítsuk meg a kenyérszeleteket aranybarnára, egy rácson hagyjuk hűlni, hogy a nedvesség távozzon. Dörzsöljük meg fokhagymával és utána tépjük darabokra.

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
  • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
    >Bővebben
  • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
    >Bővebben
  • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

    >Bővebben

Események

>További eseményeink

Hírlevél

Az oldal sütiket (cookie) használ a felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Rendben