Sült sütőtökös őszi saláta zsályával lilahagymával és kolozsvári szalonnával

A sütőtök önmagában is finom, emellett remek krémleves és rizottó alapanyag. Sütőtököt sütni nem ördöngösség, ha pedig nem fogy el mind, műanyag tasakokba porciózva nagyon jól fagyasztható.
Ebben a receptben könnyedebb körítést kapott a vitamindús tök: friss saláta és zsálya segítségével pompás őszi saláta kerekedett belőle.

Hozzávalók 2 főre:

1 csomag eisberg Őszi Mix keverék
6 db zsályalevél
12 dkg kolozsvári szalonna
25 dkg sült tök, kockázva
1 közepes fej lilahagyma
2 evőkanál olívaolaj a sütéshez
só, bors
Az öntethez:
4 kiskanál balzsamecet
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 kiskanál méz
só, bors

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra alsó-felső sütéses üzemmódban. A tököt hosszában vágjuk ketté, magozzuk ki és alufóliával kibélelt tepsiben süssük kb. 50-60 percig, amíg a teteje barnás, a húsa pedig omlós nem lesz. Ha kész tegyük félre hűlni.

Amíg sül a tök készítsük el az öntetet. A zsályaleveleket mossunk meg, kettőt vágjuk nagyon apróra. A mézet, a balzsamecetet és az olívaolajat keverjük össze és keverjük bele az aprított zsályaleveleket, majd tegyük félre. Vágjuk a kolozsvári zsalonnát kb. 1,5 cm-es kockákra, a lilahagymát 0,5 cm-es karikákra. Egy evőkanál olajon kezdjük el sütni a szalonnakockákat közepes lángon. Amint kezd színt kapni, adjuk hozzá a maradék zsályaleveleket félbevágva, és pár percig, rázogatva süssük őket együtt. Pár másodperc múlva érezni lehet majd a zsálya mással össze nem téveszthető finom illatát. Ha kész, tegyük ki egy tálra. Tegyük vissza a serpenyőt a tűzre, és a hagymakarikákat is pirítsuk meg, folyamatosan rázogatva, hogy színt kapjanak, de ne puhuljanak nagyon meg. Ha kész, vegyük le a serpenyőt a tűzről.

Az Őszi mixet rendezzük el egy tálban, locsoljuk meg az öntet felével, forgassuk össze, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Rendezzük el a tetején a már kihűlt sütőtök darabokat, a szalonnát és a pirított hagymát, locsoljuk rá a maradék öntetet, és máris fogyasztható a salátánk.

eisberg tipp: A zsálya helyett használhatunk rozmaringot, de akár kakukkfüvet is. Mindhárom fűszernek hő hatására erősebb lesz az illat- ezért akár érdemes a sütőtökkel együtt sütni egy pár agácskát ezekből a fűszerekből. Kolozsvári hiányában a bacon is megteszi, de akkor 2 cm-es csíkokra vágjuk és ne süssük túl, hogy a ropogóssága mellet a zsírtartalma is megmaradjon, különben nagyon száraz lesz a salátánk.

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
  • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
    >Bővebben
  • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
    >Bővebben
  • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

    >Bővebben

Események

>További eseményeink

Hírlevél

Szeretnénk kibővíteni online felületünket,
véleményed fontos számunkra.
Kitöltöm a kérdőívet

Az oldal sütiket (cookie) használ a felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Rendben