Zöld gazpacho saláta

A gazpacho hideg zöldségleves, aminek a pürésített, nyers paradicsom és paprika adja az alapját. A magyar levesfogyasztási szokások tükrében furcsa lehet ez a hideg leves, de a hosszú és forró spanyol nyárban a létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. A frissítő leves ízeit vittem át ebbe a salátába, hogy megszülessen ez a laktató és frissítő nyári fogás.

Hozzávalók 2-3 főre:

1 csomag eisberg  Monaco vagy Fitness mix
½ zöld kaliforniai paprika
2 szelet (kb. 5 dkg) baguette vagy fehér kenyér
6 szem sárga koktélparadicsom
1/3 kígyóuborka (kb. 15 cm)
1 angol (halványító) zellerszár
3 újhagyma
½ kis fej vöröshagyma
1 marék szeletelt, blansírozott mandula
6 dkg magnélküli vagy magozott szőlő
½ avokádó

az öntethez:

4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál fehér borecet
2 evőkanál aprított tárkony
1 kávéskanál nagy szemű só
frissen őrölt bors

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Vágjuk a kenyeret falatnyi kockákra. Terítsük szét a mandulát és a kenyérkockákat egymás mellé egy sütőtálcán és 8-10 perc alatt süssük aranybarnára. Öntsük egy tányérra, hagyjuk hűlni.
Az uborkát hámozzuk meg, hosszában felezzük meg. A paprikát, az uborkát, a zeller zöldet vágjuk 1 cm-es csíkokra, a paradicsomot kockákra. A szőlőszemeket felezzük el, ha magos, távolítsuk el a magokat.
A zöldségeket, a szőlőt, a kenyérkockákat és a mandula felét és az avokádó húsát szórjuk egy tálba. Locsoljuk meg olívaolajjal és a borecettel, óvatosan rázzuk össze, vagy keverőlapát segítségével forgassuk össze. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az apróra vágott tárkonylevelet. Takarjuk le, és hagyjuk állni egy fél órát. A kenyér megpuhul és felszívja a finom leveket.
A saláta mixet öntsük egy tálba, öntsük hozzá az aprított zöldségeket, majd óvatos mozdulatokkal forgassuk össze. Kóstoljuk meg. Ha száraznak ítéljük, olívaolajjal, és ecettel gazdagítsuk. Sózzuk-borsozzuk, majd szórjuk rá a maradék mandulát. Fogyasszuk azonnal.
eisberg tipp: Bátrabbak avokádó helyett használhatnak mangót is. Az érett mangó puha, érintésre az őszi barackéhoz hasonlít. A színe nem mérvadó, fajtától függ: a piros gyakran az éretlen gyümölcs színe. Ha csak éretlent kapunk tegyük egy papírzacskóba, és hagyjuk szobahőmérsékleten érni. Csak akkor tároljuk hűtőben, ha korábban érne be, minthogy felhasználnánk.

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
  • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
    >Bővebben
  • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
    >Bővebben
  • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

    >Bővebben

Események

>További eseményeink

Hírlevél

Szeretnénk kibővíteni online felületünket,
véleményed fontos számunkra.
Kitöltöm a kérdőívet

Az oldal sütiket (cookie) használ a felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Rendben