PalyaBea2










                                                             Frissességre hangolva

Palya Bea minden mozdulata vidámságot, magabiztosságot, szenvedélyt sugall. Második gyermekét várva is folyamatosan dolgozik új lemezén, koncertezik és közben családanyaként is fontos szerep hárul rá. Hogy mindehhez elegendő energiája legyen, segítségül hívta az eisberg szintén várandós dietetikus tanácsadóját Shenker-Horváth Kingát, hogy segítsen neki a mindennapi étrendjét úgy összeállítani, hogy ne gyarapítsa túlzottan a súlyát terhessége alatt, viszont tápláló, egészséges és emellett gyorsan elkészíthető ételeket javasoljon neki.

PB: Mit kell tudni általánosságban a várandós étrendről?
SHK: A várandósság alatti helyes táplálkozás az egészséges táplálkozás irányelvein nyugszik. A kismamák étrendje nem is igazán mennyiségi, sokkal inkább minőségi változást jelent. A legfontosabb szempont, hogy a várandós étrend változatos és kiegyensúlyozott legyen, minél többféle élelmiszert tartalmazzon. A sokféle nyersanyagból kialakított étrend a megfelelő arányban tudja biztosítani a szervezet számára fontos tápanyagokat, emellett pedig örömforrást is jelent. Fontos alapelv a kismamáknak, hogy nem kettő helyett kell enni, hanem kettőért.

PB: Nagyon szeretem a zöldségeket és a gyümölcsöket, mennyit ajánlott fogyasztani belőlük terhesség alatt?
SHK: A zöldség- és gyümölcsfélék bőséges fogyasztása az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás gerincét képezi. Kismamáknak napi 5 adag zöldség vagy gyümölcs fogyasztása javasolt, s ebből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen. 1 adagnak felel meg 10 dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű zöldség vagy gyümölcs, egy kis tányér saláta vagy 2 dl frissen préselt vagy 100%-os gyümölcs- és zöldséglé.

PB: Nem is gondoltam volna, elsőre kicsit soknak hangzik ez a mennyiség!
SHK: Pedig ha tudatosan végiggondoljuk az aznapi menünket, akkor ezt a mennyiséget könnyen elérhetik a kismamák, ha minden főétkezéshez esznek minél többféle színű, például piros, narancs vagy sötétzöld, friss zöldség- és salátafélét, tízóraira, uzsonnára pedig kitűnő választás lehet a nyers gyümölcs.

PB: A gyümölcsök, zöldségek és saláták magas vitamintartalma mellett milyen egyéb pozitív élettani hatásai vannak még a fogyasztásuknak áldott állapotban?
SHK: A fogyasztásukkal az egészségünk szempontjából kiemelten fontos védőfaktoroknak a különböző változataihoz jutunk hozzá, amelyek segítenek a betegségek megelőzésében és az immunrendszer épségének fenntartásában, ami a várandósság alatt különösen lényeges szempont. A zöldség-, saláta- és gyümölcsfélék szerepe az egészségünk megőrzésében változatos és kedvező tápanyag összetételüknek, valamint számos egyéb, biológiailag aktív anyagaiknak (vitaminoknak, antioxidánsoknak, polifenol jellegű vegyületeiknek, fitoszterineknek stb.) köszönhető. Alacsony zsiradék-, ebből következően alacsony energiatartalmuk mellett gazdagok ásványi anyagokban, vitaminokban, így nagymértékben hozzájárulnak a szervezet vitamin- és ásványi anyag ellátásához. A vitaminok jelentős része sütés, főzés, darabolás, tárolás során lebomlik, ezért a zöldségeket és gyümölcsöket érdemes lehetőleg hámozás és hőkezelés nélkül frissen, alapos mosás után fogyasztani. Amennyiben mégsem szeretnénk nyersen enni a zöldségeket, akkor alkalmazhatunk kímélő konyhatechnológiát az elkészítésükhöz, mint például a párolás, gőzölés, ezáltal is színesítve étrendünket és növelve zöldségbevitelünket. A várandósok étrendjében különösen nagy gondot kell fordítani a megfelelő élelmi rost bevitelre a székrekedés megelőzése érdekében, amit a teljes értékű pékáruk és gabonafélék mellett a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztással lehet biztosítani. Ugyanis a zöldségek, saláták és gyümölcsök nagy élelmi rosttartalma hozzájárul a jó bélműködéshez, emellett teltségérzetet biztosít, valamint előnyösen befolyásolja a szénhidrát- és zsíranyagcserét. Íz- és illatanyagaik az emésztőnedvek termelését serkentik, ezáltal segítik az emésztést. Jelentős víztartalmuk pedig a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát segíti.

PB: Énekesnőként és egy kisgyermek anyukájaként elég feszített a menetrendem, sokszor nem jut időm a megfelelő zöldségek beszerzésére sajnos...
SHK: Ezt teljesen megértem, hiszen a friss zöldségek beszerzése és elkészítése időigényes folyamat. Az eisberg friss, változatos, konyhakész salátákeverékei tökéletes és kényelmes választást jelentenek, több szempontból is előnyösek lehetnek az időhiánnyal küzdő kismamák, édesanyák és mindenki számára. A konyhakész salátakeverékek mindennapi étkezésünket változatossá, egyszerűvé és ízletessé tehetik. Felhasználásuk gazdaságos, megkímélnek minket a zöldségtisztítás és –darabolás fáradságos, időigényes, és nem annyira kedvelt feladatától. A csomagolásból egyenesen az étkezőasztalunkra kerülhetnek önállóan, vagy akár köretként fogyasztva. Fontos megemlíteni, hogy a várandós anyák bizonyos fertőzésekkel szemben sokkal fogékonyabbak, ezért esetükben kiemelten fontos az élelmiszerhigiéne. Az eisberg mosott salátái kiváló minőségű nyersanyagokból készülnek, nemcsak egészségesek, praktikusak, hanem biztonságosak is.

PB: Milyen élelmiszerekkel érdemes kiegészíteni a salátákat, hogy még táplálóbbak legyenek, de mégse hízlaljanak?
SHK: A saláták kiegészíthetők szezonális gyümölcsökkel, dúsíthatók halakkal, sovány húsokkal, húskészítményekkel, kemény tojással, sajtokkal, teljes kiőrlésű pékáruval, magvakkal (például dió, mandula, pirított napraforgó-, szezám-, tök- vagy fenyőmag), ízesíthetjük friss fűszernövényekkel (például bazsalikom, kapor, petrezselyemzöld, metélőhagyma). Az így elkészített saláták önálló, értékes fogásként is megállják a helyüket. A saláták jól kombinálhatók más ételekkel is, kiegészítésként fogyaszthatjuk szénhidrátalapú köretek, mint például burgonya, tészta, rizs, hajdina, köles mellé. Kifejezetten előnyös kismamáknak, ha a nagyobb energiatartalmú köretből csak fél adagot esznek, a másik adagot pedig a salátakeverék teszi ki, így nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a várandósság alatt ideális mértékű legyen a súlygyarapodásuk.

PB: Milyen önteteket ajánlasz a saláták és a zöldségek ízesítéséhez, amik nem annyira kalóriadúsak?
SHK: A készen kapható, energiadús, mesterséges adalékanyagokkal teli öntetek helyett használj inkább hidegen sajtolt, értékes telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajakat (például olíva-, lenmag-, tökmag-, szőlőmagolaj), joghurtos-kefires önteteket. Érdemes kipróbálnod prémium minőségű hazai, természetes erjesztésű bor- és gyümölcseceteket, illetve belőlük készült dresszingeket, melyekkel megbolondítva a salátákat, kisebb energiabevitelt érhetsz el. Az eisberg Tokaj dresszingek nem tartalmaznak tartósítószert, ízfokozót, aromát, nincs bennük hozzáadott cukor, emellett glutén- és laktózmentesek, így gluténérzékenységben, valamint laktózintoleranciában szenvedő kismamák is élvezhetik ezeket a különleges ízeket.

PB: Szeretném megelőzni a túlzott súlygyarapodást, főleg így a 3. trimeszterben, azonban sokszor kívánom meg a desszerteket, mit érdemes ilyenkor ennem?
SHK: A kívánósság hátterében élettani tényezők állhatnak, például a hormonháztartás megváltozása. A terhes nők gyakran kívánják meg az édességeket és az élelmiszerek bizarr kombinációját, ezt én is tapasztalom a terhességem alatt. Nem szükséges lemondani a vágyott élelmiszerről, csak ügyelni kell a mértékletességre, ésszerű határok között maradva fogyasszuk azokat, hogy táplálkozásunk ne váljon egyoldalúvá. Az édességek, desszertfélék, rágcsálnivalók alacsony tápértékük és magas kalóriatartalmuk miatt hetente csak 1-3 alkalommal szerepeljenek az étrendben az étkezések befejező fogásaként. Ha ellenállhatatlan vágyat érzel egy kis “hangulatjavító” után, akkor a desszert kiválasztásánál fontos szempont, hogy kevesebb energiát, zsírt, ugyanakkor több értékes tápanyagot tartalmazzon, amellett hogy kielégíti az édesség iránti igényt. A jobb minőségű, nagyobb tápértékű édességek közé tartoznak a magas kakaótartalmú (70% vagy a feletti) étcsokoládék, az aszalt gyümölcsök, valamint a tej- és gyümölcsalapú desszertek, mint például a meggyes rétes, túrós palacsinta, gyümölcsrizs, almás pite. Az eisberg Tokaj dresszingek pedig nemcsak saláták ízesítéséhez használhatóak, desszerteket is izgalmassabbá tehetünk velük, például almás pite készítésénél 1 evőkanál Tokaji Almabalzsam különleges ízélményt ad a kívánós kismamáknak.


Shenker-Horváth Kinga
         Dietetikus

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
  • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
    >Bővebben
  • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
    >Bővebben
  • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

    >Bővebben

Események

>További eseményeink

Hírlevél

Szeretnénk kibővíteni online felületünket,
véleményed fontos számunkra.
Kitöltöm a kérdőívet

Az oldal sütiket (cookie) használ a felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Rendben