Almás–diós coleslaw saláta

Könnyen elkészíthető saláta, húsokhoz is jól illik. Mivel sűrű, jól csomagolható, az idővel az íze is egyre jobban összeérik.

Hozzávalók 3-4 személyre:

1 csomag eisberg Vitamin mix
3 evőkanál eisberg Yoghurt Dressing
1 alma
1 marék dió, aprítva
3 evőkanál joghurt
3 evőkanál majonéz

Elkészítés:

Az almát gyufaszálnyi darabokra vágjuk.
Összekeverjük az öntet hozzávalóit egy tálban.
A tálba tesszük a salátakeveréket, az aprított almát, a diót, és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk az öntettel. Pár órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Dietetikusunk tanácsai
A coleslaw-t úgy is emlegetik, mint az amerikaiak káposztasalátáját, nagyon egyszerűen elkészíthető és finom fogás.
Várandósság: A joghurt teljes értékű fehérjéje, az alma és a salátakeverékben található szeletelt fejes káposzta, vörös káposzta, sárgarépa vitamin- és ásványi anyag tartalma, valamint a dióban lévő többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsav mind előnyös a kismamáknak.
A várandós anyukákra vonatkozó táplálkozási ajánlások szerint a salátákat a zsírdús majonézes dresszing helyett inkább natúr vagy ízesített (például kapros, bazsalikomos, fokhagymás) kefires, joghurtos öntetekkel, hidegen sajtolt növényi olajakkal (például olíva-, lenmag-, tökmag-, szőlőmagolaj), természetes erjesztésű bor- és gyümölcsecetekkel ízesítsék. Nyers tojást tartalmazó ételek, mint például a házi majonéz, kerülendők várandósság alatt a szalmonella fertőzés miatt, a bolti pasztőrözött majonéz mértékkel beillesztve az étrendbe fogyasztható. Tehát alkalmanként a kismamák is nyugodtan élvezhetik ennek a coleslaw salátának az ízeit.

Gluténérzékenység: A gluténmentes diétában a natúr tejtermékek elvileg fogyaszthatóak, azonban forgalomban van olyan natúr joghurt is, amit ugyanazon a gyártósoron készítenek, mint a müzlis változatot. Ezért vásárláskor mindig olvassuk el az összetevőket, valamint a címkeinformációt, és olyan tejterméket válasszunk, ami jelölten gluténmentes.
A bolti majonézek többsége tartalmaz glutént, ezért csak a gluténmentes termékek listáján szereplők közül lehet választani. Vagy pedig készítsünk majonézt (ritkán használt magyar nevén olajvajat) házilag, íme egy recept hozzá:

Hozzávalók:

-3 tojássárgája
-1 teáskanál mustár
-1 teáskanál só
-1 teáskanál őrölt fehérbors
-kb. 1 teáskanál citromlé
-1 teáskanál hideg víz
-3 dl semleges ízű étolaj (A házi készítésű majonéznél ez az egyik legfontosabb hozzávaló, melyről megoszlanak a vélemények, melyik fajta olaj a legjobb. A bolti majonézek főleg repce- és napraforgóolajból készülnek, használhatjuk mi is ezeket az olajakat, de kipróbálhatjuk például a hidegen préselt dióolajat is, amivel finom ízhatást érhetünk el. Lehet keverni is az olajakat, például 2,5 dl napraforgóolajhoz hozzáadunk 0,5 dl extra szűz olívaolajat, melytől erősebb és karakteresebb lesz a házi majonéz.)

Elkészítés:

A tojássárgáját, a mustárt, a sót és a borsot keverjük ki kézi habverővel. Eleinte csak cseppenként adagolva, majd vékony sugárban, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az olajat. Figyeljünk arra, hogy végig nagyon vékony sugárban tegyük bele az olajat, és jól dolgozzuk el. Közben többször megállva adjunk hozzá pár csepp citromlevet, majd keverjük tovább. A krémesebb állag eléréséhez a vége felé tegyünk hozzá egy kis hideg vizet is. Amikor már az összes olajat felvette a majonézünk és összeállt, akkor szükség szerint ízesíthetjük még, csepegtethetünk bele egy kis citromlevet, vagy adhatunk hozzá mustárt.
A joghurtos salátaöntet összetevői között szerepel malátaecet is, a maláta csíráztatott árpából készül, glutént tartalmaz, nem fogyasztható. Gluténérzékenyek próbáljanak ki helyette saját készítésű dresszinget: Keverjünk össze egy kis tálban 1 evőkanál eisberg almás Tokaj Dressinget, 1 teáskanál mézet, ízlés szerint sót, kis fehérborsot és 2 evőkanál joghurtot (az arányokat mindenki tovább kísérletezheti ízlésének megfelelően). Majd ezt az öntetet óvatosan forgassuk össze az eredeti hozzávalókból elkészített salátánkhoz, és kész is a coleslaw salátánk.  
Ha gluténérzékenyek a receptet zöldalmával szeretnék elkészíteni, akkor fontos tudni, hogy az Európai Unión kívüli import zöldalmákat bevonhatják gluténtartalmú állományjavítóval, ezért ezeket nem lehet fogyasztani! Az Unióban tilos ilyen bevonatokat alkalmazni, így az innen származó zöldalmák nem okoznak problémát.
Laktózintolerancia: A tejtermékek a legjobb kalciumforrások, amelyekről a laktózérzékenyeknek sem kell teljesen lemondaniuk. Vannak, akik csak a nagyobb mennyiségű laktózt tartalmazó tej, illetve tejalapú italok és ételek fogyasztására érzékenyek, azonban az alacsony tejcukortartalmú tejtermékeket, mint például a natúr joghurt, jól tolerálják, ők egyéni tűrőképesség szerint fogyaszthatják. Azonban létezik a laktózintoleranciának olyan formája is, amikor valakinél problémát okoznak még a rejtett laktózt tartalmazó élelmiszerek is, mint például egyes húskészítmények és különböző pékáruk. Akiknek a szervezete kis mértékben sem tolerálja a laktózt, ők helyettesíthetik a joghurtot laktózmentes változattal.
Számos feldolgozott élelmiszerben és gyógyszerben a laktózt kötőanyagként, ízfokozóként vagy állagjavítóként használják. A majonézek általában nem tartalmaznak laktózt, azonban akad olyan light majonéz termék, melynek összetevői között tejport találunk, ezért vásárláskor mindig figyelmesen olvassuk el az összetevőket.
A receptben szereplő joghurtos öntet tartalmaz laktózt, ezért laktózérzékenyek helyettesítsék saját készítésű dresszinggel a gluténérzékenyeknek leírt módon.
Ha pedig van olyan laktózérzékeny, aki az eredeti recept alapján szeretné elfogyasztani az almás-diós coleslaw salátát, akkor a tünetmentességhez használjon laktáz enzimet pótló készítményt rágótabletta vagy csepp formájában.

Jó étvágyat, salátázzunk mindennap!
        Shenker-Horváth Kinga

Média

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
  • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
    >Bővebben
  • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
    >Bővebben
  • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

    >Bővebben

Események

>További eseményeink

Hírlevél

Az oldal sütiket (cookie) használ a felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Rendben