Füstölt libamell saláta mazsolás balzsamöntettel

Pikáns ízek kedvelőinek, a mazsola, a dió, és a füstölt hús íze teszi különlegessé ezt a salátát, amely ünnepi előételnek is beillik. A fűszeres-sós dió akár magában vagy borkorcsolyának is kiváló csemege, érdemes többet készíteni belőle.

Hozzávalók 4 főre:

12 szelet füstölt libamell
1 csomag eisberg Őszi Mix
1 eisberg Tokaj Dressing Birs
2 dkg mazsola
1 marék dió
1 kiskanál vaj
1 csipet cayenne bors
só, bors
olívaolaj

Elkészítés:

Elkészítjük az öntetet. Beleszórjuk a mazsolát a dresszingbe, majd egy kis lábosban alacsony lángon megmelegítjük (ne forraljuk!), és 20 percig hagyjuk pihenni.
Amíg az öntet pihen, elkészítjük a fűszeres diót. Egy teflon serpenyőbe szórjuk a diót és addig melegítjük, amíg érezni nem kezdjük az illatát, és rázogatásnál látjuk, hogy a dió héja kezd leválni. Konyharuhába szórjuk, és dörzsöléssel leszedjük a héj nagy részét.
A sepenyőt szárazra töröljük. Beletesszük a vajat, a cayenne borsot, a diót, és rázogatva keverjük, amíg a fűszeres vajat a dió teljesen magába szívja. Sózzuk meg ízlés szerint.
Állítsuk össze a salátát. A mixet tegyük egy tálba, forgassuk össze egy kis olívaolajjal, sóval, borssal. A mazsolás öntethez adjunk 2 evőkanál vizet és keverjük el.
A salátán rendezzük el a libamell szeleteket, szórjuk rá a diót és az öntetet.


Dietetikusunk tanácsai
November 11-e, Szent Márton napja a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtt az utolsó nap, amikor a hagyományok szerint a jóízű és gazdag falatozás megengedett, rendszeresek voltak ilyenkor a lakomák, bálok, vásárok. A Márton napi ételek jellemzően libafogások, mi természetesen salátás recepttel készültünk erre az alkalomra, melynek egyik hozzávalója a libamell.
A füstölt libamell jól használható bab- vagy lencselevesekben, de vékonyra szeletelve saláták, hidegtálak alapanyaga is lehet. Az egészséges táplálkozási irányelvek szerint nem ajánlottak a magas zsír- és koleszterintartalmú húsok, mint amilyen a liba is. Azonban egy kiegyensúlyozott étrend keretein belül alkalmanként, mint például a Márton nap, beépíthetjük az ilyen húsfélék fogyasztását is a táplálkozásunkba.
Várandósság: A kismamák étrendjében fontos szerepük van a húsféléknek értékes fehérje-, bizonyos vitamin- és ásványi anyag tartalmuk miatt. Egészséges, vegyes táplálkozás esetén a napi B12-vitamin szükséglet kb. 70%-át tudjuk húsokkal és húskészítményekkel fedezni. Jelentős szerepük van még a B6-vitamin és a cinkszükséglet kielégítésében is. Várandósság alatt a megnövekedett vasszükségletet biztosítani tudják a húsfélék, ugyanis a vasat a legjobban hasznosuló formában tartalmazzák. Kismamák napi 1-2 alkalommal fogyasszanak húsokat, ezek közül is válasszák az alacsonyabb zsírtartalmúakat, mint pl. a csirke, pulyka, marhahátszín, sertéscomb és -karaj. A kacsa- és libahús sötét színűek, ezeket a barna húsú szárnyasokhoz soroljuk. Magasabb zsírtartalmuk van, mint a csirke- és pulykahúsnak, kissé nehezebben emészthetőek, fogyasztásuk ritkábban javasolt várandósság idején is. Kismamák táplálkozásában kerülendők a füstölt és a nyers húskészítmények, így a receptben található füstölt libamell helyett a leendő anyukák sült libamellet vagy -combot készítsenek. A hús finom omlós lesz, ha sütés után letakarjuk alufóliával, majd 5 percre 60 fokon visszatesszük még a sütőbe. A túl sós, illetve fűszeres ételeket is javasolt kerülni a kismamáknak, ezért mértékletesen fűszerezzenek.
Gluténérzékenység: Változtatás nélkül elkészíthető ez az ízgazdag fogás, gluténmentesek az összetevők.
Laktózintolerancia: Ehhez az ünnepi recepthez laktózmentes vajat használjanak a laktózérzékenyek!

Jó étvágyat, salátázzunk mindennap!
       Shenker-Horváth Kinga

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
  • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
    >Bővebben
  • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
    >Bővebben
  • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

    >Bővebben

Események

>További eseményeink

Hírlevél

Az oldal sütiket (cookie) használ a felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Rendben