Kesudiós saláta tekercsek

Eredeti thai fogás ihlette ezt a könnyű előételt. A saláta tekercsek gyerekek és felnőttek kedvét egyaránt meghozzák a salátaevéshez. A rizspapírba tekert salátát könnyű szervírozni és fogyasztani, ráadásul a tekercsekben sokáig friss marad a saláta.

Hozzávalók (8 tekercshez):

1 csomag eisberg Verona vagy Bolero mix
1 eisberg Tokaj Vinaigrette Oriental
8 db rizspapír
2 evőkanál kesudió aprítva
2 evőkanál korianderlevél
2 szál újhagyma szeletelve

Elkészítés:

Készítsük elő a rizspapírokat. Vegyünk egy akkora tálat, amelyben elférnek a rizspapírok, és töltsük meg hideg vízzel. Készítsünk magunk elé egy konyharuhát négyrét hajtva.
Helyezzünk egy rizslapot a vízbe kb. fél percre, amíg megpuhul. Ha túl sokáig ázik, könnyen elszakad, elveszíti a rugalmasságát.
Amíg ázik a rizslap, aprítsuk fel a kesudiót és a korianderlevelet, majd szeleteljük fel vékonyan az újhagymát.
Vegyük ki a rizslapot a konyharuhára, pihentessük egy rövid ideig.
Tegyünk a közepére egy marék salátát, szórjuk rá a koriandert, a hagymát és a kesudiót.
A tölteléket kicsit összenyomva csavarjuk fel a rizslapot. Vinaigrette Oriental mártást tálaljunk mellé, amibe mártogathatjuk a tekercseket.

Dietetikusunk tanácsai

A rizslap egy távol-keleti alapanyag, összetételét tekintve rizslisztet, tápiókakeményítőt, sót és vizet tartalmaz. A lapok vékonyak és törékenyek, azonban ha rövid ideig egy tál hideg vízben áztatjuk – mindig csak egy darabot –, akkor megpuhulnak és jól formálhatóvá válnak. Áztatást követően pihentessük kb. egy percig a rizslapokat, így nem fognak annyira ragadni, könnyebben tudjuk feltekerni. Ezeket az óvintézkedéseket betartva könnyű a rizslapokkal dolgozni, érdemes kipróbálni! Készíthetünk velük autentikus ázsiai ételeket, például tavaszi tekercset vagy sushit, de megtölthetjük különféle ragukkal, zöldségekkel, salátákkal is. Használhatjuk nyersen, de a megtöltött rizslapokat meg is süthetjük. Kínai, valamint különleges élelmiszereket árusító boltokban sokféle méretű, formájú és mintázatú rizslap kapható.
A koriandernek a gyökerét, az üde zöld leveleit, valamint a termését, melyek apró, kerek magok, egyaránt fogyasztják a különböző nemzetek konyháiban. A magok egészen más ízvilággal rendelkeznek, mint a friss levél, továbbá illatban, és felhasználás tekintetében is vannak különbségek közöttük. Ebben a receptben a koriander zöld levelét használjuk, ami megosztja az embereket, van aki rajong érte, de akad, aki nagyon nem szereti az ízét, sokan pedig még nem is próbálták. Csipkés levelei miatt külsőleg könnyen össze lehet téveszteni a petrezselyemmel, azonban ízében teljesen különbözik tőle. Sokoldalú fűszer, különleges aromái vannak, kissé citrusos ízt ad az ételekhez. Több mindenhez passzol, halak, húsok, zöldségek, saláták ízesítője is lehet frissen aprítva, jól kiegészíti a csípős és a fűszeres fogásokat, a mentával pedig különösen jól harmonizál. Vásárláskor mindig friss, mélyzöld leveleket keressünk, ne legyenek rajtuk barna vagy sárgás elszíneződések. Érdemes barátkozni és kísérletezni a korianderzölddel!

Várandósság: A kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlások szerint hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk kis maréknyi sótlan olajos magvat, pl. diófélét, mandulát, napraforgómagot, tökmagot. Az olajos magvak több értékes beltartalmi összetevői miatt is kedvezőek a várandós anyukáknak. Vízben nem oldodó élelmi rostokat, cellulózt tartalmaznak, melyek lassítják a gyomor ürülését, ezáltal csökkentik az éhségérzetet. Elősegítik a jó bélműködést, gyorsítják a béltartalom áthaladását a bélcsatornában, nagy vízmegkötő képességüknek köszönhetően növelik a széklet tömegét, így segítenek megakadályozni a székrekedés kialakulását. Ezért az olajos magvak ajánlott mennyiségben történő fogyasztása előnyös a kismamáknak, mert a várandósság során gyakran lép fel székrekedés. Azonban ahhoz, hogy a rostok kifejthessék jótékony hatásukat, fontos odafigyelni a bőséges folyadékbevitelre is! Az olajos magvak az egyik fő növényi fehérjeforrásunknak számítanak, ezért a várandósság időszakában az emelkedett fehérjeszükséglet miatt is előnyös kismamák számára a fogyasztásuk. Az olajos magvaknak általánosságban 40-60% a zsírtartalma, többszörösen telítetlen zsírsavakat (ómegákat) tartalmaznak, melyek kedvezőek az egészségünk szempontjából. A kesudió az ómega-9, egyszeresen telítetlen zsírsav forrása. Továbbá a terhességi csíkok kialakulása ellen az érintett területek krémezése mellett jótékony hatású az E-vitamint tartalmazó élelmiszerek fogyasztása, mint például az olajos magvak, gabonafélék és zöld leveles zöldségek.
A zöldfűszerek nem terhelik meg annyira a gyomrot, mint a pikánsabb, csípősebb fűszerek, azonban a lágyabb, enyhébb fűszerek használatánál is fontos elv a mértékletesség. Ha pedig a kismamának már a korianderzöld illata sem tetszik, akkor ne használja, alakítsa tovább a receptet és helyettesítse a koriandert egy kedvelt fűszernövénnyel.

Gluténérzékenység: A diófélék és az olajos magvak nem tartalmaznak glutént, beépíthetőek a gluténérzékenyek étrendjébe. Azonban a piacokon és a vásárokban kimért olajos magvak szennyeződhetnek gluténtartalmú gabonafélékkel, ezért csak biztosan gluténmentes, előre csomagolt olajos magvakat vásároljunk!

Laktózintolerancia: Laktózmentesek a recept hozzávalói, változtatás nélkül elkészíthetőek a saláta tekercsek.

Jó étvágyat, salátázzunk mindennap!
Shenker-Horváth Kinga

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
  • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
    >Bővebben
  • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
    >Bővebben
  • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

    >Bővebben

Események

>További eseményeink

Hírlevél

Szeretnénk kibővíteni online felületünket,
véleményed fontos számunkra.
Kitöltöm a kérdőívet

Az oldal sütiket (cookie) használ a felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Rendben