Ropogós káposztasaláta

Különleges, első hallásra talán furcsa párosítás, de hamar nagy kedvenc lesz ez a ropogós, egzotikus káposztasaláta. Érdekessége, hogy nem főtt, hanem száraz tészta adja meg a jellegzetességét.

Hozzávalók 4-6 személyre:

1 csomag eisberg Vitamin Mix
1 eisberg Tokaj Dressing Birs
30 g ramen tészta (nagyobb áruházláncokban vagy delikát boltokban is kapható)
1 szál újhagyma
30 g mandula
15 g – 1 evőkanál – szezámmag (ha van időnk, érdemes 1-2 órára előtte beáztatni, sokkal nagyobbak és ropogósabbak lesznek a magok)
6-7 evőkanál olívaolaj
2 kiskanál cukor
só, bors

Elkészítés:

Egy teflon serpenyőben kevergetve-rázogatva pirítsuk meg a száraz hozzávalókat külön-külön: a tört mandulát, majd a tört ramen tésztát, végül a szezámmagot.
Amíg hűlnek a száraz alapanyagok, keverjük össze egy tálban a szósz hozzávalóit, amíg krémes öntetté nem állnak össze. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
Szórjuk az öntetbe a salátamixet, a száraz hozzávalókat, és forgassuk össze a salátát. Szobahőmérsékleten, fóliával letakarva hagyjuk állni 1-2 óráig, amíg a tészta beszívja az öntetet.
 
Dietetikusunk tanácsai

A Vitamin Mix konyhakész saláta szeletelt fejes- és vörös káposztát, valamint sárgarépát tartalmaz. A káposzta gazdag vitaminforrású zöldség, a téli időszak egyik nagy kedvence. A káposztafélékben (fejes-, vörös-, kelkáposzta, karalábé, karfiol, brokkoli, bimbós-, kínai-, leveles kel) kiemelkedően sok kéntartalmú bioaktív anyag található – most nehezen kiejthető szavak következnek  – főleg glükózinolátok és izotiocianátok, mely vegyületek daganatellenes hatással rendelkeznek. A káposztafélék fő hatóanyagai még a B1-, B2-, C-vitamin és folát, valamint élelmi rostot is tartalmaznak.
A rámen tészta egy kínai eredetű tészta, amely többnyire négy összetevőből áll: búzalisztből, vízből, sóból és az úgynevezett kansuiból, ami egy speciális lúgos víz, ettől lesz a tészta sárgás színű és keményebb textúrájú. A tészta formája és hossza nagyon változatos, lehet egészen vékony vagy vaskosabb, egyenes és hullámos is. Ehhez a rendhagyó recepthez cérnametélthez hasonló, vékony rámen tésztát szerezzünk be, mert a vékonyabb és az apró szemű tésztaféléket főzés nélkül is el lehet készíteni. Pirítás közben elegendő hőt kap a tészta, hogy “megfőjön”, azonban ilyenkor több és hígabb mártást kell használni, mert a szósz nedvességétől válik végül puhává a pasta, miközben át is veszi az öntet különleges ízét.

Várandósság:

A kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlások szerint hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk kis maréknyi sótlan olajos magvat, pl. diót, mandulát, napraforgómagot, tökmagot. Az olajos magvak vízben nem oldodó élelmi rostokat, cellulózt tartalmaznak, melyek lassítják a gyomor kiürülését, ezáltal csökkentik az éhségérzetet. Elősegítik a jó bélműködést, nagy vízmegkötő képességüknek köszönhetően növelik a széklet tömegét, gyorsítják a béltartalom áthaladását a bélcsatornában, így segítenek megakadályozni a székrekedés kialakulását. Ezért az ajánlott mennyiségben történő fogyasztásuk előnyös kismamáknak, mert a várandósság során gyakran lép fel székrekedés. Azonban rostdús táplálkozás mellett ne feledkezzenek el a bő mennyiségű folyadékbevitelről sem! Az olajos magvak az egyik fő növényi fehérjeforrásunknak számítanak, ezért várandósság időszakában az emelkedett fehérjeszükséglet miatt is ajánlott kismamák számára a fogyasztásuk. Az olajos magvaknak általánosságban 40-60% a zsírtartalma, többszörösen telítetlen zsírsavakat (ómegákat) tartalmaznak, melyek kedvezőek az egészségünk szempontjából. A mandula ómega-9, egyszeresen telítetlen zsírsav forrása, a szezámmagban pedig ómega-6, többszörösen telítetlen zsírsav található. A terhességi csíkok ellen az érintett területek krémezése mellett jótékony hatású az E-vitamint tartalmazó élelmiszerek fogyasztása, mint pl. az olajos magvak, gabonafélék, zöld leveles zöldségek.

Gluténérzékenység:

A rámen tésztát gluténtartalma miatt helyettesíteni kell mással a receptben, jó alternatíva erre a hajdinalisztből készült soba tészta, ami egy gluténmentes japán tésztaféle, így megmarad az étel keleties jellege is. Itthon lehet kapni olyan fajtát belőle, amelyik nem 100% hajdinalisztes, hanem búzaliszt is van benne, úgyhogy vásárláskor mindig olvassuk el a termék összetevőit! Gluténérzékenyek kipróbálhatják még különlegességként a fekete rizs tésztát is, ami szintén szerepel az ázsiai gasztronómiában. Mivel a soba és a fekete rizs tészta vastagabb tésztafélék, mint a vékony rámen, ezért apró darabokra törjük össze ezeket, hogy jól át lehessen pirítani. Fontos tudni, hogy ezeknek a tésztáknak jóval magasabb az áruk, mint a hagyományos gluténmentes tésztáknak.
Laktózintolerancia:
Változtatás nélkül elkészíthető ez az egzotikus salátás étel, teljesen laktózmentes.

Jó étvágyat, salátázzunk mindennap!
      Shenker-Horváth Kinga

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
  • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
    >Bővebben
  • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
    >Bővebben
  • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

    >Bővebben

Események

>További eseményeink

Hírlevél

Az oldal sütiket (cookie) használ a felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Rendben