Sült gomolya sajt lilahagymalekvárral salátaágyon

Igazi őszi saláta, laktató és a hideg időben kellő energiával tölt fel. Az édes hagymalekvár és a sós sajt kombinációja izgalmas, ugyanakkor nem idegen ízélmény. A hagymalekvárt más salátákhoz, sajtokhoz is használhatjuk.

Hozzávalók 4 főre:

1 csomag eisberg Őszi salátamix
1 eisberg Tokaj Dressing Szilva
4 szelet gomolya sajt
2 fej lilahagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 kiskanál barna cukor
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Készítsük el a hagymalekvárt. A hagymákat hámozzuk meg, vágjuk szeletekre, és 1 evőkanál olívaolajon pároljuk meg.
Amint a hagyma megpuhult, vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a szilvás öntetet, a barna cukrot, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
Melegítsünk fel egy teflon serpenyőt zsiradék nélkül.
Amíg a serpenyő melegszik, szórjuk a salátát egy tálba, öntsük rá a maradék egy evőkanál olívaolajat, sózzuk-borsozzuk, majd forgassuk össze.
A forró serpenyőben süssük meg hirtelen a sajtszeletek mindkét oldalát. Gyorsan dolgozzunk, mert a gomolya sajt hamar szétfolyik.
Rendezzük a sajtszeleteket a salátára, mindegyik sajtra egy kanál hagymalekvárt tegyünk. Friss, ropogós kenyeret, vagy pirítóst adhatunk hozzá.

Dietetikusunk tanácsai:

Várandósság: A tej és a tejtermékek alapvető fontosságúak az egészséges táplálkozásban, a várandós anyukák számára pedig kiemelten azok. Áldott állapotban különösen fokozódik a kalciumszükséglet, melyet főleg tej és tejtermékek fogyasztásával tudunk biztosítani, a legtöbb kalcium pedig a sajtokban található. A kalcium hasznosulását a tejtermékek egyéb összetevői is segítik, mint pl. a tejcukor, a tejsav és a D-vitamin. Továbbá a tejtermékek jelentős mennyiségben tartalmaznak könnyen emészthető, magas biológiai értékű fehérjéket, amelyeknek közel felét táplálkozás élettanilag nélkülözhetlen, ún. esszenciális aminosavak alkotják. Ez a recept nemcsak a zöldségfogyasztás miatt előnyös, hanem a sajt révén a kismamák hozzájárulnak a napi kalcium- és teljes értékű fehérjebevitelükhöz. Ha kenyérrel egészítenék ki a várandós anyukák ezt a fogást, akkor részítsék előnyben a magas rosttartalmú teljes kiőrlésű pékárukat, ugyanis étrendjükben különösen nagy gondot kell fordítani a megfelelő élelmi rost bevitelre a székrekedés megelőzése érdekében.

Gluténérzékenység: Változtatás nélkül elkészíthető ez a recept, ugyanis gluténmentes. Amennyiben gluténérzékenyek a salátához pékárut is fogyasztanának, akkor azokból a gluténmentes termékeket válasszák. Érdemes elolvasni vásárláskor a gluténmentes kenyerek összetevőit, és olyat választani, amiben minél kevesebb adalékanyag van.

Laktózintolerancia: A tejtermékek a legjobb kalciumforrások, amelyekről a laktózérzékenyeknek sem kell teljesen lemondaniuk. A friss sajtok (pl. gomolya, feta) alacsony laktóztartalmúak, a lágysajtok (pl. camembert, brie), az érlelt kemény- (pl. ementáli, parmezán, cheddar) és félkemény sajtok (pl. trappista, eidami, gouda) pedig gyakorlatilag laktózmentesek, mivel a tejcukor a szervezet számára már felbontott állapotban, emészthető formában található. Vannak, akik csak a nagyobb mennyiségű laktózt tartalmazó tej, illetve tejalapú italok és ételek fogyasztására érzékenyek, ám az alacsonyabb tejcukortartalmú tejtermékeket, mint például a gomolya sajt, jól tolerálják, ők nyugodtan próbálják ki ezt a receptet. Azonban létezik a laktózintoleranciának olyan formája is, amikor valakinél problémát okoznak a rejtett laktózt tartalmazó élelmiszerek, mint például egyes húskészítmények és különböző pékáruk. Akiknek a szervezete kis mértékben sem tolerálja a laktózt, ők helyettesíthetik a gomolya sajtot pl. laktózmentes mozzarellával, amely sütéshez is alkalmas. Ha pedig a túlérzékenyek nem tudnak ellenállni a gomolya sajt kísértésének, akkor a tünetmentességhez használjanak laktáz enzimet pótló készítményt rágótabletta vagy csepp formájában. Amennyiben a salátát kenyérrel fogyasztanák, akkor a tejszármazékot nem tartalmazó kenyerek közül jó választás a barna kenyér.

Jó étvágyat, salátázzunk mindennap!
Shenker-Horváth Kinga

 

Média

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
  • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
    >Bővebben
  • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
    >Bővebben
  • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

    >Bővebben

Események

>További eseményeink

Hírlevél

Az oldal sütiket (cookie) használ a felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Rendben