Sült zöldségek sonkacsipsszel, színes salátával

A sült zöldségek édes íze és a sós sonkacsipsz együttese életre kel az őszi hidegben. Ez a különleges, de egyszerű és laktató saláta vacsorának is beillik.

Hozzávalók (4 személyre):

1 csomag eisberg Dolce Vita mix
1 eisberg Tokaj Dressing Birsalma
1 kisebb cukkini
1 kisebb édesburgonya
1 lilahagyma
1 piros kaliforniai paprika
4 szelet Abraham reggeli sonka
olívaolaj, só, bors
5-10 levél zsálya (ízlés szerint)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra alsó-felső sütéses üzemmódban.
A zöldségeket hámozzuk meg, majd vágjuk egyforma méretű, falatnyi darabokra, kb. 1 cm vastagságúak legyenek.
Szórjuk a tespibe, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk. Ha szeretjük a zsályát, akkor szórjunk közé 5-10 darab zsályalevelet.
Tegyük a sütőbe, és süssük kb. 15-20 percig, amíg meg nem pirulnak.
Amíg a zöldség sül, készítsük el a sonkát. Tegyünk a tűzhelyre egy teflon serpenyőt melegedni. A sonkaszeleteket vágjuk kb. 1,5 cm-es csíkokra és a serpenyőben süssük ropogósra.
Szedjük ki a megsült sonkacsíkokat egy konyhai papírtörlőre.
Szórjuk egy nagy tálba a salátamixet. Öntsünk rá 1-2 evőkanál olívaolajat, a birsalmás dresszinget, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
A megsült zöldségeket hagyjuk langyosra hűlni, majd a sonkacsíkokkal együtt keverjük a salátához.  


Dietetikusunk tanácsai

A zöldség- és gyümölcsfélék bőséges fogyasztása az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás gerincét képezi. Fogyasszunk minden főétkezéshez különböző színű zöldségeket, melyek változatos biológiailag aktív hatóanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal látják el szervezetünket. Ennek a táplálkozási ajánlásnak tökéletesen megfelel ez a salátás étel, a hozzávaló zöldségek sárga, zöld, lila és piros színe szemet gyönyörködtető színkombinációt alkot a szintén színes salátaágyon.
Az édesburgonyát, másnéven batátát elsősorban trópusi, szubtrópusi területeken termelik, azonban néhány fajtája már a mi éghajlatunkon is termeszthető. Szezonja november és december, de ennek ellenére egész évben kapható a nagyobb hipermarketekben és szélesebb kínálattal rendelkező piacokon. Nálunk szinte csak a narancssárga húsú változat kapható, de számtalan fajtája létezik, van még fehér, rózsaszín és mélylila húsú is. Kinézetre olyan, mint egy hosszúkás, rózsaszín héjú krumpli. Valójában nincs köze a burgonyához, ízre leginkább a sütőtökre hasonlít, de még annál is finomabb. Gazdag béta-karotinban (A-vitamin elővitaminja), ez adja a jellegzetes narancssárga színét. A magyar konyhákban még nem széleskörűen elterjedt alapanyag, mindenkinek ajánlom, hogy kóstolja meg.
Jó párosítás az édesburgonya és a cukkini, ugyanis az édesburgonya keményítőben gazdagabb, a cukkini viszont nem tartalmaz érdemi keményítő mennyiséget. A cukkini egy olyan alapanyag, aminek nagyon alacsony energia- és szénhidráttartalma van, jól megpakolhatjuk vele a tányérunkat. A cukkini hazai szezonja májustól októberig tart, tehát most még idényjellegű zöldség, de egész évben megvásárolható. Mivel a cukkini tápértékének zöme a héjában rejlik, ezért érdemesebb a zsenge, kb. 15-20 cm-es, még puha héjú példányokat választani, melyek héjastul elkészíthetők, és a magházat sem kell kikaparni. Ha kifejlett, 25-30 cm-es terméseket vásárolunk, akkor azokat meg kell hámozni.
Várandósság: A várandós anyák táplálkozásában a húsféléknek fontos szerepük van értékes fehérje-, egyes vitamin- és ásványi anyag tartalmuk miatt. Egészséges, vegyes táplálkozás esetén a napi B12-vitamin szükséglet kb. 70%-át tudjuk húsokkal és húskészítményekkel fedezni. Jelentős szerepük van még a B6-vitamin, a cink és a vas szükséglet biztosításában is. A vas a legjobban hasznosuló formában a húsfélékben van, a növényi eredetű táplálékokból kevésbé jól szívódik fel. Kismamák válasszák a soványabb húsokat (pl. csirke, pulyka, borjú, marhahátszín, sertéscomb, -karaj), és húskészítményeket, pl. a sonkaféléket, baromfi-, tavaszi- és zöldséges felvágottakat. A receptben szereplő sonka egy levegőn érlelt, nyers sonka, ami kerülendő terhesség alatt. Azonban ebben az esetben hőkezeljük a sonkát, finom ropogós sonkacsipszet készítünk belőle, ami ilyen formában már várandós anyukák számára is fogyasztható.
Amennyiben kismamák a cukkinit héjával együtt készítik el, akkor nagyon alaposan mossák meg!

Gluténérzékenység: Változtatás nélkül elkészíthető ez a recept, sem a receptben szereplő sonka, sem a dresszing nem tartalmaz glutént.

Laktózintolerancia: Bátran próbálják ki ezt a finom fogást, teljesen laktózmentes, a sonka és a dresszing sem tartalmaz rejtett laktózt.

Jó étvágyat, salátázzunk mindennap!
Shenker-Horváth Kinga

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
  • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
    >Bővebben
  • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
    >Bővebben
  • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

    >Bővebben

Események

>További eseményeink

Hírlevél

Szeretnénk kibővíteni online felületünket,
véleményed fontos számunkra.
Kitöltöm a kérdőívet

Az oldal sütiket (cookie) használ a felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Rendben