Cékla

Bár manapság hajlamosak vagyunk csak holmi kiegészítőként tekinteni a gyökérzöldségekre, eleink nagy becsben tartották őket, mivel a téli időszakban ezek a vermelhető zöldségek jelentették az egyetlen vitaminforrást. Ennek megfelelően nagy népszerűségnek örvendett a cékla is, aminek további előnye, hogy könnyen termeszthető, mert leszámítva a savas közegű földet, bárhol jól érzi magát.

A céklának főleg a gyökerét fogyasztjuk, amely a sokat látott vörös gömb mellett lehet hosszúkás vagy lapos formájú is. A gyökere mellett a levele is értékes tápanyagokkal bír és alkalmas fogyasztásra, a növény ezen részét leginkább salátákban hasznosítják.

De miért is érdemes céklát enni? Nos, a cékla többféle vitamint (A-, B1-, B2- és C-vitamint) tartalmaz, emellett gazdag az ásványi anyag tartalma is, többek között folsavhoz, magnéziumhoz, káliumhoz és vashoz jutunk a fogyasztásával. A beltartalmi értékei mellett azonban további pozitív tulajdonságokkal is bír, így tisztítja a májat, vérszegénység esetén kiegészítő kúraként is ajánlják fogyasztását, emellett kutatások is igazolták, hogy a színét adó vörös festékanyag (betain) megtámadja a daganatos sejteket.

Mindezen jótékony hatás ráadásul ‒ magas cukortartalmának köszönhetően ‒ finom, édeskés ízzel párosul. Magyarországon hagyományosan savanyítva fogyasztják, de szerencsére már az itthoni gasztronómia is felfedezte magának, így találkozhatunk vele lepény, krémleves vagy szósz formájában is. Sőt, a vörös cékla mellett megjelentek az étlapokon a sárga céklából készült ételek, és ki tudja, lehet hogy hamarosan a fehér és a rózsaszín-fehér cékla is utat talál majd a tányérunkra.

No meg a salátástálakba, mert a cékla nyersen is nagyon finom és egészséges, nem véletlenül használja az eisberg is több keverékében, így a Dolce Vita és Bolero Mixekben. A cékla levelének fogyasztása kevésbé elterjedt, de ha valaki szeretné megismerni a levelekben rejlő lehetőségeket, akkor annak érdemes megkóstolnia az eisberg Royal és Verona mixét, ugyanis mindkét keverékben megtalálható.

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
  >Bővebben
 • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
  >Bővebben
 • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

  >Bővebben

Események

>További eseményeink
A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk a felhasználói élmény biztosítása és statisztikai célokból. A bővebben gombra kattintva megismerheti Adatvédelmi irányelveinket.
Bővebben Rendben