Medvehagyma

Az elmúlt évek nagy újra felfedezettje a medvehagyma. Nevét onnét kapta, hogy előszeretettel fogyasztja a barnamedve, de további elnevezései (kígyóhagyma, vadfokhagyma, poroszhagyma) is igen beszédesek. Magyarországon a Mecsekben található a fő lelőhelye, épp ezért szokás mediterrán növényként emlegetni, valójában azonban egész Európában és Észak-Ázsiában elterjedt, oly annyira, hogy az angolok például tősgyökeres brit növényként tartják számon.
Friss zöld levelei, akárcsak az egész növény, erőteljes fokhagyma szagot árasztanak. A rokonság azonban nem ér véget az illatban, hanem enyhe csípősség formájában visszaköszön a levél ízében is. A levél alak és a fokhagyma íz különleges párosításának köszönhetően nagyszerűen használható saláták, szendvicsek friss, pikáns fűszereként, de készülhet belőle leves vagy pesto, sóban tartósítva pedig az oroszok egyik kedvenc specialitását készíthetjük el vele.
A medvehagyma a gyógyászatban is használatos, felső légúti fertőzések kezelésére. Hosszútávon, többek között, jótékonyan hat, a keringésre, serkenti az emésztést és vérnyomáscsökkentő, azonban véralvadásgátló szereke szedése mellett, enyhe vérlemezke összecsapódást gátló funkciója miatt, kerülendő a fogyasztása, mivel fokozódhat a vérzés létrejöttének kockázata. Emellett nem árt óvatosnak lennünk, ha magunk kívánjuk szedni a növényt, ugyanis levelei könnyen összetéveszthetőek a májusi gyöngyvirágéval. A két növényt a jellegzetes szag, illetve annak hiánya, alapján lehet megkülönböztetni

A medvehagyma megtalálható az eisberg Tavaszi salátakeverékben.

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
  >Bővebben
 • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
  >Bővebben
 • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

  >Bővebben

Események

>További eseményeink
A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk a felhasználói élmény biztosítása és statisztikai célokból. A bővebben gombra kattintva megismerheti Adatvédelmi irányelveinket.
Bővebben Rendben