Retek

Reggel méreg, délben étek, este orvosság. Mindannyian ismerjük a mondást, de itt az ideje, hogy rehabilitáljuk a retket. Tény, hogy akár retket, akár reteklevet éhgyomorra fogyasztani nem ajánlott, ha pedig gyomorproblémákkal esetleg epevezeték elzáródással küzdünk, akkor jobban tesszük, ha örökre lemondunk erről a zöldségről. Egy egészséges ember azonban nyugodtan rákarikázhat egy retket a reggeli vajas kenyerére, sőt nagyon jól teszi! A retek ugyanis, bármelyik típusát is válasszuk, több fronton is támogatja a szervezetünket.

Elsőként kiemelkedő C-vitamin tartalmát érdemes megemlíteni, emellett legalább ilyen fontos emésztésserkentő, az epe és a máj működését fokozó hatása. Ha ezen három jó tulajdonságához hozzávesszük kiugróan alacsony kalóriatartalmát, akkor már meg is van az az alapanyag, ami nélkül a tavaszi tisztítókúra nem képzelhető el.

Emellett jó szolgálatot tesz a tavaszi meghűlések kezelésében is, köszönhetően a benne található mustárolaj-glikozidoknak, melyek antibakteriális hatásúak, továbbá a retek köhögéscsillapító, nyákoldó hatásának, amely különösen erős a fekete retek esetében.

A retek sok hasznos és egészséges tulajdonsága mellett azonban hiba lenne megfeledkezni finom, friss, kissé csípős ízéről és csinos kinézetéről. Nem véletlen, hogy a szinte egész évben termő zöldséget szinte a világ minden táján fogyasztják. A tavasszal megjelenő hónapos retek pedig ideális „gyerekzöldség”: a roppanós, édeskés, apró piros gömbök még azokat a gyerekeket leveszik a lábukról, akik egyébként idegenkednek a zöldségektől.

Itthon leginkább szendvicsek mellé ropogtatjuk, de a retek bizony salátákban is megállja a helyét, nem véletlenül került bele az eisberg Tavaszi Mixébe is.

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
  >Bővebben
 • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
  >Bővebben
 • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

  >Bővebben

Események

>További eseményeink
A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk a felhasználói élmény biztosítása és statisztikai célokból. A bővebben gombra kattintva megismerheti Adatvédelmi irányelveinket.
Bővebben Rendben