BBC Good Food

Salátázni menő

Ha a McDonald’s-ban felpattintjuk egy salátásdoboztetejét, a ropogós, színes levelek között panírozott vagy grillezett csirkehúst, tetején pedig vékony sajtcsíkokat látunk. Receptjeinkhez ebből a látványból merítettünk inspirációt. A saláta szemrevaló, könnyű, egészséges és szexi.

A salátával is jól kell bánni!

Ahhoz, hogy napról napra friss, vitamindús és minőségét tekintve is kifogástalan saláták kerüljenek a McDonald’s-vendégek tálcáira, olyan termelőre van szükség, aki mindezeknek az elvárásoknak és a szigorú minőség-ellenőrzési feltételeknek is megfelel.

 – „Nagyapám zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozott,a családban én már a harmadik generáció tagjaként viszem tovább ezt a hivatást” – meséli Becsey Zoltán, miközben körbekalauzol bennünket húszhektáros családi gazdaságán Balástyán. Cége a legnagyobb salátafeldolgozónak, az eisbergnek – rajta keresztül pedig a McDonald’s-nak – a beszállítója. – „Miután elvégeztem az egyetemet, egy holland vetőmagtermelő cég területi képviselője voltam. Ők többek közt világszínvonalú salátanemesítéssel is foglalkoztak, így ezt a területet is alaposan megismertem.” A saláta manapság már főszereplő a zöldségfélék között. De régen nem volt ez így. A paradicsom mellett ún. „másodnövény” volt: azért ültették, hogy ne álljon üresen a fólia. Amikor az uniós csatlakozással egy időben nagyobb lett a kínálat a zöldségfélék között, a saláta szépen elindult önálló útján. Ehhez jött még hozzá az a tény, hogy a McDonald's kínálatában is megjelent a saláta, és ezzel egy kiszámítható piaci igény is. – „A termelő felelőssége ott kezdődik, hogy megfelelő fajtát választ. Olyat, ami az itteni talaj- és klímaviszonyoknak a leginkább megfelel” – avat be a termelési rendszerbe az ügyvezető.
– „A vetőmagokból egy osztrák palántanevelő cég állít elő palántákat, mi tőlük kapjuk meg a kis növényeket. Ezeket ültetjük ki az előkészített talajba. A salátatermesztés modern, gépesített folyamat. Ez precíziós kertészet, ahol az öntözőrendszer, a műtrágyázás, a gyomirtás és a kártevők elleni védelem mind-mind alapvető fontosságú. Csak így lesznek a fogyasztó elé kerülő saláták biztonságosak.”

Csak megbízható forrásból

Mint mindenben, a saláták tekintetében is szigorú minőségbiztosítási rendszer szavatolja, hogy az étterembe a legjobb alapanyag kerüljön. Becsey Zoltán cége alkalmazkodik a McDonald’s kifejezetten salátákra specializált ellenőrző rendszeréhez, s betartja a McDonald’s Jó Mezőgazdasági Gyakorlatokban, illetve az ennek részét képező Élelmiszerbiztonsági Szabványban lefektetett szabályokat. Ezek szerint csak olyan területen termesztheti salátáit, amit nem kezeltek szerves trágyával, és laboratóriumi vizsgálatokkal rendszeresen ellenőrizteti az öntözőrendszerben használt víz minőségét. Így elkerülhető bárminemű fertőzés. A kártevők elleni védekezés is kiemelt figyelmet kap. Olyan UV-lámpás fényforrásokat használnak, amelyek megzavarják az éjszakai rovarok tájékozódását, így jelentősen csökkenthető a vegyszerfelhasználás.
„A salátaföld nappal sem csúnya látvány, de sötétedésben olyan, mint egy tökéletesen kivilágított leszállópálya.” – mondja büszke mosollyal Becsey Zoltán.
És hogy mi az a plusz, amit maga termelő tud hozzátenni ahhoz, hogy a saláta, ez az egyszerű, ezerféleképpen variálható és népszerű hozzávaló igazán jó minőségű legyen?
„A precíz technológia és a jó éghajlati adottságok nem érnek egy fabatkát sem az alázatos munka nélkül. Aki a mezőgazdaságban dolgozik, tudja, akár állatokkal, akár növényekkel foglalkozunk, a legfontosabb, hogy jól bánjunk velük. Ez a salátára is igaz. De csak akkor lehetséges, ha szeretem és mindent tudok róla” – mondja a termelő.

A saláta útja

A vetőmagból előbb palántanövény fejlődik, és amikor 5-6 levélkéje van, kiültetik. Időjárástól függően 6-8 hét alatt lesz leszedhető és értékesíthető méretű növény belőlük.
A salátákat aztán az eisberg üzemében dolgozzák föl: mossák, aprítják, zacskózzák. Innen jut a konyhakész saláta a McDonald’s éttermeibe. Ebben a folyamatban nagyon fontos, hogy a megrendelő és a beszállító kölcsönösen ismerjék egymást.

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
  >Bővebben
 • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
  >Bővebben
 • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

  >Bővebben

Események

>További eseményeink
A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk a felhasználói élmény biztosítása és statisztikai célokból. A bővebben gombra kattintva megismerheti Adatvédelmi irányelveinket.
Bővebben Rendben