Napi Gazdaság 09/13

eisberg: kannibalizáció nélkül fejlődik


A forró nyár, valamint a kereskedelmi láncok igényei következtében megnövekedett volumenek kihívás elé állították a konyhakész saláták gyártásának piacvezetőjét, az eisberg Hungary Kft-t. A közelmúltban nemzetközi szinten is auditálták a céget, melynek eredményeként az eisberg Hungary megkapta a Tesco európai szintű beszállítói státusát és kiváló minősítést kapott az osztrák Spar kiemelt auditján is, ami jól mutatja, hogy a mennyiségi növekedés nem ment a minőség rovására − mondta Gazsi Zoltán ügyvezető igazgató.
A konyhakész saláták vezető közép-európai forgalmazója erőteljes piaci aktivitást folytat annak érdekében, hogy megőrizze piacvezető pozícióját. Az eisberg márka folyamatos építése mellett a salátafogyasztás kultúráját is
népszerűsíti, amelynek eredményei − piaci pozíciójából adódóan − megmutatkoztak az idei eladásaikban. A magyar kiskereskedelmi piacon közel 25 százalékot nőtt az eisberg, amelyet döntően a saláta-előállító két nagy vevője, a Tesco és a Spar generált, de a növekedést segítette szinte minden más üzletlánc felfokozott érdeklődése is a cég termékei iránt. Folyamatos fejlődésben vannak a vidéken erős lefedettséggel bíró üzletláncok, mint például a CBA és a COOP, valamint a keménydiszkont- áruházak is jelentős növekedést produkáltak ezzel az új termékkörrel.
Erőteljes európai terjeszkedés Idén októberben az eisberg Hungary európai szinten is új piacokat tervez bevenni: előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Rewe-csoporthoz tartozó Billa céggel a saját márkás beszállítói státus megszerzése érdekében a horvát, szlovák és cseh piacokon. Több más horvát, szerb és szlovák vevőt disztribútorokon keresztül igyekeznek kiszolgálni, ahogy a hazai gasztropiacot is. Az elmúlt időszakban több nemzetközi beszállítói auditon is átesett a cég: az osztrák Spar speciális auditot kért, mivel bővíteni kívánja az együttműködést a konyhakész saláták szélesebb választéka mellett új kényelmi termékekkel is, mint például a süthető/grillezhető zöldségtálak.
A Tesco esetében a nemzetközi audit következtében megnyílhatnak a beszállítások a környékbeli régiós országokba is. A magyar piacon az eisberg márkatermékek és a saját márkás salátamixek eladásai is fej fej mellett nőnek. Az új termékek döntően új forgalmat is generáltak, azaz nem "kannibalizálták" a régi választékot. Annak érdekében, hogy ezt a növekedést megfelelően tudják kezelni, szükség volt néhány beruházásra − mondta Gazsi Zoltán ügyvezető igazgató. A tavalyi negyven fok körüli nyári időszakokban már látható volt, hogy a hűtőrendszer tartalékai csökkentek, az üzem hűtéskapacitása a biztonságos hűtési hőmérséklet tartása miatt fejlesztésre szorul. Mind a levegő hűtési rendszere, mind a jeges vizes tartályok bővítése megtörtént tavaly ősszel − tette hozzá. Idén a megnövekedett eladási volumen mellett a csomagolás lehetett volna év vége felé a szűk keresztmetszet − mondta el az ügyvezető igazgató, mivel a fogyasztási szokások a kisebb kiszereléseknek kedveznek. Éves szinten 35 százalékos csomagszám-növekedés jelentkezett, emiatt a csomagolási kapacitásukat is növelni kellett. Az eisberg gyorsan reagált az új kihívásra, és szeptember közepén 70 milliós beruházással már be is építették az új csomagoló gépsor, amely egyúttal biztosítja a jövőre tervezett extra növekedés megnyugtató levezénylését is.

Szeparált termelési zónák

Mivel az eisberg egyik legfontosabb márkaértéke a szuperprémium minőség, az élelmiszerbiztonsági és minőségbiztosítási területre idén is jelentős mértékben költött a vállalat. A legnagyobb beruházásuk ezen a területen a kiemelt kockázatú mosóhelyiség erőteljes szeparációja volt, ami közel 50 milliós beruházás keretében valósult meg. A saláta bizalmi termék, ezért minden piaci szituáció mellett tartani kell jelentősen túlbiztosított minőségbiztosítási rendszert − mondta Gazsi Zoltán. A beruházással tovább minimalizálták élelmiszerbiztonsági kockázatukat a legkritikusabb üzemi területen. A mosás utáni, csomagolás előtti termelési fázisban előkészített termékeket kell leginkább védeni. A csomagolóhelyiség a mosóhelyiséghez hasonlóan kiemelt kockázati besorolást kapott, s ezen zónákhoz külön öltözőhelyiséget építettek ki. A lépéssel megnehezítették a területek közötti átjárhatóságot, így a munkatársak mozgatása az egyes termelési zónák között rugalmatlanná vált. Emiatt bővíteni kellett a dolgozói létszámot, és egyre specializáltabbá váltak a munkakörök, amihez az oktatási programokat is hozzá kellett igazítani. Az élelmiszer-biztonság további emelésének fontos új eleme, hogy bevezettük a magas kockázatú zóna teljes területén a pozitív légnyomást. A speciális berendezés állandó, beállításnak megfelelő hőmérsékletű − télen fűtött, nyáron hűtött − külső levegőt biztosít a kiemelt zóna részére három szűrőn keresztül, 2 bar állandó nyomással. A rendszer garantálja, hogy a mosó- és csomagolóhelyiség átadóablakain keresztül, illetve ajtónyitáskor az ajtóknál a szomszédos zónákból ne tudjon befelé áramolni a levegő. • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
  >Bővebben
 • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
  >Bővebben
 • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

  >Bővebben

Események

>További eseményeink
A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk a felhasználói élmény biztosítása és statisztikai célokból. A bővebben gombra kattintva megismerheti Adatvédelmi irányelveinket.
Bővebben Rendben