Piac És Profit 2014/11

Fenntarthatóság 4D-ben


A fenntarthatóság összetett fogalom még egy olyan egyszerűnk tűnő termék esetében is, mint a saláta. Azt, hogy a fogyasztásunk mennyire fenntartható, komplex módon, gazdasági, társadalmi, egészségügyi és környezeti szem- pontból egyaránt kell vizsgálni – vallja Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetője.


Nemcsak a feldolgozók és beszállítók, hanem a fogyasztók is sokat tehetnek azért,  hogy  fenntarthatóbb  világban
éljünk. Gazsi Zoltán szerint van egy fontos dimenzió, amire kevesen gondolnak: az, hogy mit és hogyan fogyasztunk, nagymértékben befolyásolhatja a környezetterhelést.
A fogyasztás sajátos szegmense az étkezés, itt ugyanis korlátozottak a választási lehető- ségek. Az ok egyszerű: ennie mindenkinek muszáj. Az azonban, hogy az elfogyasztott élelmiszereket milyen forrásból, összetétel- ben és mennyiségben szerezzük be, már mindenkinek a saját választása és felelőssége. Szerencsére egyre többet hallani az egészséges étke- zés fontosságáról, és ennek az egész életminőséget érintő gondolatnak a terjesztésére az eisberg is nagy hang- súlyt fektet. A fogyasztók egyre szé- lesebb rétegei számára világos, hogy a napi szintű friss zöldség- és gyü- mölcsfogyasztással sokat tehetnek az egészségükért.

Ám az egészséges étkezés nem egyenlő a fenntartható fogyasztással. Ha valaki Magyarországon mindennap avokádót enne kanadai vadlazaccal, az bár nyilván egészséges, de korántsem biztos, hogy fenn- tartható, ha figyelembe vesszük a szállítási távolságot vagy a hűtési igényt. Valljuk be, az a mára kialakult fogyasztói igény, hogy min- den termék az év 365 napján elérhető legyen, megoldható, de nem fenntartható. Ahhoz, hogy el tudjuk helyezni magunkat a fenntart- hatóság térképén, rendszerszinten kell gon- dolkodni, és egy termék vagy működési mód számos dimenzióját kell vizsgálni az egészség- től a gazdasági és társadalmi hatásokon át a környezetvédelemig.
A hivatalos adatok alapján egyetlen kilo- grammnyi marhahús előállítása 15 ezer liter víz felhasználását igényli, és a magyarországi egy főre eső élelmiszer-fogyasztásból szár- mazó ökológiai lábnyom átlagos értéke 0,51 hektár, aminek több mint felét (61%) a húsok és tejtermékek fogyasztása adja. Vagyis, ha szeretnénk csökkenteni vagy legalább meg- tartani ezt a méretű ökológiai lábnyomot, akkor fegyelmezetten kell viselkednünk a hús- fogyasztás terén.

Az élelmiszerek egészségügyi vonatkozása azonban nem merül ki az „egészségességben”. Ezért az eisberg számára alapvető fontosságú az élelmiszer-biztonság, az ellenőrzött terme- lési folyamatoktól egészen a megbízható ter- melők közösségéig. Látni kell, hogy a termelő cégek mellett a fogyasztók is felelősek ezen a területen, hiszen azzal, hogy mit emelnek le a polcról, közvetlen hatást gyakorolnak a piac- ra és a gyártókra. A tudatos fogyasztóknak lehetőségük van információt gyűjteni a gyár- tókról, termékekről, és azon cégek termékeit választani, amelyek meggyőzték őket korrekt tevékenységükről. Nem feltétlenül egyszerű feladat ez, de józan ész és kis kutatómunka segítségével nem is lehetetlen.
A fenntarthatóság kapcsán sokszor és jog- gal, merül fel az etikusság kérdése. Az eisberg kiemelten fontosnak tartja az etikus, bizton- ságos, stabil munkahelyek megteremtését. Ebből nem csak a vállalat vagy a cég dolgozói profitálnak, hanem a dolgozók családtagjai és a szélesebb beszállítói kör is. Az alkalmazot- takért való felelősség azt jelenti, hogy a cég a megélhetésen túl folyamatos kihívást jelentő munkát és képzések segítségével a személyes fejlődésre is lehetőséget ad a dolgozóknak.
E szempont érvényesítésének vagy figyel- men kívül hagyásának széles körű a hatása, az eisberg ezért tartja fontosnak, hogy megfelelő figyelmet kapjon. A munka eredményét az Intertek éves etikai auditokon ellenőrzi.
Gazsi Zoltán hangsúlyozza, hogy egy élel- miszertermék esetében az egészségügyi aspektusok meghatározó jelentőségűek, de ugyanilyen fontos az étel élvezete, az ízélmény is. Hiába tudják az emberek, hogy a saláta egészséges, ha nem megfelelő módon készítik el, nem okoz elég élményt, és nem fogják fogyasztani. Az eisberg a fenntartható eredmény elérése érdekében az evés örömét helyezi a középpontba, ezért indította el salatazz.hu honlapját, ahol tippekkel, recep- tekkel is segíti, hogy egyébként nem „salátá- zó” kultúránkba minél inkább beépüljön ez az étel. Nem egyszerű eltávolodni a pörkölt - nokedli és a rántott hús- sült krumpli és savanyú uborka párosok máig nép- szerű hagyományától.

A cég, ha teheti, hazai alapanyagot használ. Ez az ökológiai lábnyom alacsonyan tartása mellett gazdasági érdek is: a nyersanyagot a termesztőhely közelsége miatt frissebben dol- gozzák fel, és nem terheli extra szállítási költség. Így a mixek kedvezőbb árúak, és a társada- lom szélesebb rétegei számára elérhetőbbek. A háztartásokban, éttermekben, üzletláncok- ban keletkező élelmiszer-hulladék is komoly probléma. A cég előrelépett e területen is: csökkentette a kiszerelések nagyságát, így vár- hatóan jóval kevesebb kerül belőlük a szemét- be. A konyhakész kivitel, megfelelő adag ese- tén, hatékony felhasználást és egyben kevés hulladékot jelent. Mérjék le egyszer, mekkora hulladék keletkezik, ha valaki otthon magának készít el például egy jégsaláta-endívia-fejes saláta és vöröskáposzta keveréket!

Fontos a termelés folyamatainak állandó monitorozása is. Az eisbergnél már hat éve a Kaizen módszertan segítségével dolgoznak a veszteségek minimalizálásán. A termelési hulladék, a víz- és energiafogyasztás folya- matos csökkentése állandó napirendi pont.

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
  >Bővebben
 • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
  >Bővebben
 • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

  >Bővebben

Események

>További eseményeink
A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk a felhasználói élmény biztosítása és statisztikai célokból. A bővebben gombra kattintva megismerheti Adatvédelmi irányelveinket.
Bővebben Rendben