Egészségesebb Óvodák

Ha valamire le lehet mondani, hogy nem lehet elég korán kezdeni, az a gyerekek egészséges életmódra nevelése. Eme cél elérése érdekében született meg az Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózata, amely idén is megtartotta szokásos éves kongresszusát.

A november 27-én megrendezett kongresszusnak ez alkalommal az Emberi Erőforrások Minisztériuma adott helyet, a fő téma pedig az egészséges és korszerű táplálkozás volt, amelynek külön hangsúlyt adtak a 2015-től a közétkeztetésben életbe lépő változások. Mindezekből kifolyólag az előadások is az étkezést és az élelmezést tárgyalták, azok szorosabb és tágabb összefüggéseit járták körbe.

A nyitó előadást Tóth Gábor táplálkozási szakértő tartotta, aki egyrészt a reklámok megtévesztő üzeneteire hívta fel a hallgatóság figyelmét, másrészt kiemelte, hogy a vitaminok és ásványi anyagok pótlására többek között olyan természetes forrásokhoz érdemes nyúlni mint a homoktövis, vagy a csipkebogyó, míg rostszegény táplálkozás esetén nagyszerű megoldás lehet a cukorréparost.

A fentebb említett közétkeztetésben életbe lépő új szabályokról az OÉTI főigazgatója, Dr med.habil Martos Éva tartott részletes, és a változásokat részletesen bemutató előadást. Mint elmondta, a 2009-ben indult felméréseik alapján, mind energia, mind tápanyagbevitelben nem volt megfelelő az óvodáskorúak étkezése, emellett a kész ételek nem egyeztek az előírtakkal (pl. recept és anyaghányadok). Emellett a gyerekek étkezésében kritikus pontot jelent a magas cukor-, transz- zsír- és sótartalom, amihez alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás (az óvodák 1/3-ában nem volt naponta friss zöldség és gyümölcs), és nem elegendő tejtermék fogyasztás járul.

Mindezen nem pozitív tényezők megváltoztatása hívta életre a közétkeztetési reformot, amely bevezetése akkor lehet sikeres, ha a szülők, az élelmezésvezetők és az óvónők egyaránt összefognak. Mint Martos Éva kihangsúlyozta, az a cél, hogy a következő generációk az egészségesebb táplálkozás révén egészségesebb és hosszabb életet élhessenek. A változások a legközvetlenebbül a közétkeztetési cégeket érinti. Hogy mennyire és milyen formában, arról Feigl Edit a Sodexo étkeztetési szolgáltató dietetikusa előadásából tájékozódhattak a kongresszus résztvevői.

Bár minden kisgyermek esetében fontos, hogy minden nap egészséges és finom falatokhoz jusson, az étkezési problémával küzdő gyerekek esetében ez egyenesen életbe vágó. Épp ezért 2015 januárjától a speciális diétát igénylő gyerekeknek már csak szakember által összeállított menü adható. Mint Henter Izabella, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet dietetikus munkatársa elmondta ez a megoldás nem csak szakszerűbbé teszi az érintett gyerekek ellátását, de az eddig kényszerből

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
  >Bővebben
 • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
  >Bővebben
 • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

  >Bővebben

Események

>További eseményeink
A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk a felhasználói élmény biztosítása és statisztikai célokból. A bővebben gombra kattintva megismerheti Adatvédelmi irányelveinket.
Bővebben Rendben