I. Mozgás Éjszakája

Idén először rendezte meg a Mozgás Éjszakáját az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI). A rendezvény egyértelmű sikert aratott, több mint 15 ezren választották a mozgást szombat esti programként. A rendezvényről és az Intézet céljairól Léder Lászlóval, az OEFI megbízott főigazgatójával beszélgettünk.

Hogyan lett az OEFI igazgatója?
Régóta foglalkozom egészség kommunikációval, így kerültem az OEFI-hez is, egy nagy projekt élére, amely azzal a céllal indult, hogy létrejöjjön egy egészségkommunikációs központ, ami a lakosság teljes egészének érthető, pontos információkat nyújt. Épp elindult a projekt, amikor lemondott az akkor regnáló igazgató, és engem kértek fel a pozícióra. Sokat gondolkodtam, hogy elfogadjam-e a megbízatást, de végül belevágtam és nem bántam meg. Az OEFI-nél azt szoktuk mondani, hogy az a cél, hogy az egészség divattá váljon; az egészség ne luxus legyen, hanem a hétköznapok része. Egészség kommunikációs szakemberként nem volt nehéz azonosulnom ezzel az elképzeléssel.

Az egészséges életmód a városi, jól szituált lakosság körében most is divatos. Hogy lehet elérni ezzel az üzenettel a kevésbé jómódúakat és azokat, akiket nem vár egy egész városnyi sportolási lehetőség?
Ez egy jó kérdés és kevés országban tudták megoldani, így számunkra is nagy kihívást jelent az egészség-esélyegyenlőség megteremtése. A megvalósítás első lépéseként egy egészségfejlesztési irodahálózatot alakítottunk ki, amely az ország 58 pontján kínál információt a helyi lakosoknak. A hálózat kialakítását nem csak az indokolta, hogy más a hatékonysága a betegség megelőzésnek, ha helyben történik, hanem az is, hogy ezt a feladatot már nem lehet ráterhelni az egészségügyben dolgozókra. Reményeink szerint ezen irodákon és a helyi kapcsolatokkal rendelkező munkatársainkon keresztül sikerül elérnünk azokat is, akik most még csak kevéssé ügyelnek az egészségükre vagy nem rendelkeznek elég információval azt illetően, hogy mit tehetnének az egészségük megőrzése érdekében.

Említette a divatot, de mint tudjuk, divatok, jönnek-mennek...
Így van. Épp ezért nagyon fontos, hogy az egészséges életmód, ezen belül is a rendszeres mozgás, egy állandó „divat” legyen; része legyen a hétköznapoknak. Hogy egy konkrét példát említsek: Svédországban, társadalmi osztálytól függetlenül, már 15 éve is kínos volt dohányozni, a nem dohányzás volt a trend. Nyilván mind a mai napig vannak dohányos svédek, de az arányukat tekintve jóval alacsonyabb számban mint mondjuk Magyarországon.

Az OEFI egészség meghatározásába beletartozik a lelki egészség is?
Abszolút. Hiába bír valaki jó fizikai kondícióval, ha a társas kapcsolatai nincsenek rendben vagy szorong.

Ennek érdekében mit tud tenni az OEFI?
Az OEFI egy országos intézet, amely tevékenysége nem merül ki a kommunikációban. Többek között feladatai közé tartozik az országos népegészségügyi stratégia megalkotása is, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az OEFI javasolhat jogszabály változást vagy forrásáthelyezést is.

Hogy illeszkedik ezekhez az elképzelésekhez a Mozgás Éjszakája, honnét jött az ötlet?
A kérdés első felére válaszolva azt tudom mondani, hogy a Mozgás Éjszakája végül is egy tömör és nagyon illusztris megjelenési formája mindannak a gondolatnak, amit az egészséges életmóddal, a mozgással, a mozgás örömével kapcsolatban szeretnénk átadni. A rendezvény előképének leginkább a Múzeumok Éjszakája tekinthető, ami már több éve sikerrel működik és azt mutatja, hogy az emberek élvezik ha egy szombat estét nem megszokott módon, hanem közösségben és tartalmasan tölthetnek el.
Másrészt véleményünk szerint, ha azt szeretnénk, hogy az emberek többet mozogjanak, akkor élmény alapú, pozitív üzenetet kell közvetíteni feléjük, mert az ijesztegetés és az ismeret átadás nem hatékony.

Mi alapján választották ki a kipróbálható sportágakat?
Igyekeztünk úgy válogatni, hogy minél többen megtalálják a nekik megfelelő mozgásformát. Épp ezért kaptak helyet olyan hétköznapi sportágak mint a tollas, az asztalitenisz, a kerékpározás vagy a futás. Ezek a sportok majdnem bármikor űzhetők és nem igényelnek különösebb anyagi befektetést. Az idősekre gondolva lett része a programnak a Nordic Walking. És szerettük volna megmutatni, hogy a mozgásnak vannak alternatív formái is, amelyek ugyanolyan hasznosak mint a klasszikus értelemben vett sportok. A zumba talán határeset, de a salsa egyértelműen tánc, ám ha valaki rendszeresen műveli ugyanolyan jótékony hatása van mintha edzene.

Az egészséges életmódban a mozgás mellett legalább ugyanakkora szerepe van a helyes táplálkozásnak.
Ez így van, ezért is örülünk nagyon, hogy az eisberg támogatóként a rendezvény mögé állt és a jövőben további szoros együttműködést tervezünk. Az eisberg elévülhetetlen érdeme, hogy a táplálkozás mellé behozta a mozgást, mi pedig a mozgás mellé szeretnénk behozni a táplálkozást.

A rendezvény egyértelmű sikerrel zárt, hiszen több mint 15 ezren vettek részt rajta. Várható még idén hasonló esemény?
Hát ha nem is ilyen nagy léptékű, de igen. Őszre szeretnénk egy fesztivált szervezni Férfi-Női Egészség címmel. Szeretnénk megtanítani a férfiakat arra, hogy a nők miben sérülékenyek és fordítva. Reményeink szerin ez a másik nemről való tudás és a kölcsönös figyelem hozzájárul majd ahhoz, hogy ha már valaki magáért nem megy el mondjuk egy szűrővizsgálatra, akkor a felesége, lánya, fia, férje unszolására majd megteszi, ami nem csak a fizikai egészség szempontjából fontos, de a kölcsönös odafigyelés és szeretet a kapcsolataink és a lelki egészségünk szempontjából egyértelműen meghatározó és figyelmet érdemel.

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
  >Bővebben
 • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
  >Bővebben
 • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

  >Bővebben

Események

>További eseményeink
A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk a felhasználói élmény biztosítása és statisztikai célokból. A bővebben gombra kattintva megismerheti Adatvédelmi irányelveinket.
Bővebben Rendben