IV. Nemzetközi Lean Konferencia, 2015 - Összefoglaló

Újra együtt – Országhatárokon átívelő lean tapasztalatcsere Budapesten

Budapest, 2015. június 11. Aquaworld Resort Budapest

Negyedik alkalommal gyűlt össze a lean iránt érdeklődők és elkötelezettek hazai és nemzetközi közönsége, hogy előadásokat hallgassanak, beszélgessenek, tanuljanak egymástól. (A konferencia teljes programja itt található.)

A rendezvény háziasszonya, Mészáros Antónia  nyitotta meg a napot, felvezetve a várható témaköröket, legfontosabb technikai tudnivalókat. Molnár Szabolcsnak, a LEI Magyarországi Egyesülete elnökének bevezető előadásában már teret kapott az egész napot végigkísérő vizualitás: a kivetítőn Power Point prezentáció helyett gyermekrajzok segítették a házigazdát a tudásmegosztás fontosságának bemutatásában. 

Dave Brunt lean transzformációk fejlesztéséről szóló előadása valódi támpontot nyújtott azoknak is, akik lean transzformáció előtt állnak, és azoknak is, akiknél már elkezdődött ez a folyamat. 2014 januárjában John Shook (LEI CEO) bemutatta a LEI Lean Transzformációs Modellt, amelyet az LGN tagszervezetek fejlesztettek ki annak érdekében, hogy útmutatóként szolgáljon partnervállalataik lean transzformációjához, méretüktől és iparáguktól függetlenül. Dave bemutatta a modell öt dimenzióját, valamint megosztotta annak gyakorlati alkalmazása során szerzett saját tapasztalatait.

Mészáros Antónia és Mácsai Pál beszélgetése nem a leanről szólt, mégis sok tanulsággal szolgált a résztvevőknek. A színész, rendező, aki az Örkény István Színház alapító igazgatója mesélt arról, hogy mennyire sokféle munkaterülettel foglalkozik egy színház, milyen összetett szervezési feladatokat igényel egy-egy előadás megszületése. Mennyire más vezetőként működni ebben a környezetben, mint a vállalati szférában és mégis milyen kísértetiesen hasonló vezetői kihívásokkal találkozhatunk mindkét helyen. Szó esett a különböző területeken dolgozó munkatársak motiválási, fejlesztési lehetőségeinek sajátosságairól is, hiszen a takarítóktól a díszlettervezőig, a színésztől a könyvelőig mindenkinek a maximumot kell nyújtania egy előadás sikeréhez.
Szünet után Gazsi Zoltán, az eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a folyamatfejlesztési munka emberi oldalának fontosságáról, valamint a vezetői példamutatás és motiváció szerepéről beszélt.  Hangsúlyozta, hogy kizárólag elégedett és elkötelezett emberekkel lehet kreatívan építkezni, és kiemelte a flow élmény fontosságát is. Egy szimbolikus vállalati szervezeti ábra segítségével bemutatta, hogy milyen bonyolult hálója alakul ki az információáramlásnak és a kommunikációnak akár egyetlen kérdés kapcsán is. 
Ezt követően Tilo Schwarz a Toyota-KATA témáját körüljárva részletesen bemutatta, hogy napjaink gyorsan változó világában mennyire fontos a megfelelő, kihívásokkal teli vállalati célállapot (Target Conditions) kitűzése. Megtudhattuk, hogy ennek eléréshez a szisztematikus problémamegoldás mindennapi rutinná tétele nélkülözhetetlen (ez a fejlesztési-KATA), melyet a megfelelő vezetői rutinok kell, hogy támogassanak, amelyek a dolgozók problémamegoldó képességének fejlesztésére irányulnak (ez a coaching-KATA).  
Az előző év tapasztalatai azt bizonyították, hogy népszerű a résztvevők körében a vállalati A3 projektek bemutatása. A tavalyi igényekre reagálva még több teret adtunk ennek és kis létszámú csoportokban is folytak beszélgetések egy-egy kiválasztott vállalati A3 kapcsán. Az A3 lapokat idén a Grafacity munkatársai rajzolták meg – szintén a vizualizáció jegyében.
A MOL Csoport ügyvezető igazgatójának, dr. Kelemen Bélának, és lean vezetőjének Értekes Andrásnak az előadása végig kalauzolta a hallgatókat egy lean utazáson az olajiparban és az előadók bemutatták, hogyan értelmezhető az „egydarabos áramlás” az autóipar és a kőolajipar kapcsolatában. 
A Bosch Lean Akadémia munkáját és tapasztalatait Uwe Mang a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. alelnöke, gazdasági ügyvezető igazgatója és Bereczki Csaba a Lean Enterprise Institute Hungary titkára és alapítója mutatta be. Betekintést adtak a képzés kialakulási folyamatába, egy oktatási napjába. A képességek fejlesztésének bemutatása során ismét előtérbe került a Lean Transzformációs Modell is. 

Dave Brunt záró előadása a lean alkalmazásáról szólt a Toyota kereskedésekben az értékesítés és szerviz területén. Az előadás arra a munkára épült, amely nagyban hozzájárult Womack és Jones: Lean Solutions (2005) című művéhez, valamint a saját "Creating Lean Dealers" (2007) könyvéhez. Az áttekintett folyamat magában foglalta a lean menedzsmentet valamint a vezetés és a támogatók szerepét a lean alkalmazásában is. A folyamat eredményeként az elsőre jó (határidőre) teljesítések száma megduplázódott, az értékesítés megnégyszereződött, a termelékenységi mutatók pedig háromszor jobbak, mint a hagyományosan piacvezető versenytársaké.
A Grafacity munkatársai az A3 lapok előzetes megrajzolása mellett a konferencián bemutatták a vizuális jegyzetelés egyik legizgalmasabb kompetenciáját: azt a folyamatot, ahogy egy előadás meghallgatása alapján azonnal képek és kulcsszavak születnek. E kiemelések pedig a nagy lapokon rendszert képeznek, és még erősebben hatnak a befogadóra - és a történet elmesélőjére. Ezzel a technikával Dave Brunt, Mácsai Pál, Gazsi Zoltán és Tilo Schwarz előadásairól készültek rajzok valós időben.
További képek a IV. Nemzetközi Lean Konferenciáról

A konferencia résztevőinek visszajelzései, értékelése

Idézetek a résztvevők által kitöltött értékelőlapokról
Egyre inkább élmény ide jönni! Köszönöm!
Rendkívül összetett és gördülékeny konferencia.
Jól éreztem magam, értékes kapcsolatok, régi és új ismeretségek.
Tetszett a Gazsi Zoltán előadás tartalma és az előadó lendülete, lelkesedése.
Tiló előadás maximális. Köszönjük, hogy láthattuk!
Tiló előadása tetszett a legjobban, de Mácsai és Gazsi Zoltán is csak kevéssel maradt le.
A3 esetek vizuális megjelenítése rendkívül szemléletes volt, sokat segített a profi háttér.
Köszönöm, számos inspiráló dolgot hoztam haza magammal!
Informatív, jó rendezvény, kedves, segítőkész, jól felkészült munkatársak.


Elégedettségi összehasonlítás az eddigi konferenciák értékelőlapjainak eredményei alapján:
 
(1 - egyáltalán nem; 5 - kiváló)

Lean Enterprise Institute Hungary
lean.org.hu

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
  >Bővebben
 • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
  >Bővebben
 • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

  >Bővebben

Események

>További eseményeink
A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk a felhasználói élmény biztosítása és statisztikai célokból. A bővebben gombra kattintva megismerheti Adatvédelmi irányelveinket.
Bővebben Rendben