Szűrővizsgálatokkal az egészségért

2010-ben indult útjára a Magyarország átfogó szűrőprogramja. Az Európai Uniós irányelvek alapján kidolgozott program keretében szűrőbusz járja Magyarországot, könnyen elérhetővé téve bárki számára az orvosi vizsgálatokat. A program első öt évének összefoglalóját a 2015. február 25-én megrendezett VI. Népegészségügyi Konferencián ismertették.

Az egészséges táplálkozás, a mozgásban gazdag életmód és az egyéni boldogulás támogatása kiemelt szerepet kap az eisberg társadalmi felelősségvállalás programjában, épp  ezért a cég örömmel állt stratégiai támogatóként a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020” szűrőbusz program mögé.

A konferencián ismertetett eredmények tükrében nem csak a program elindítása volt szükséges lépés, de az elkövetkező években is igen nagy szükség lesz a fenntartására. Ismert tény, hogy a magyarok átlag életkora elmarad az európai átlagtól, emellett minden második ember szív-és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésben hal meg. Ennek oka egyrészt az egészségtelen életmódban keresendő, a rizikófaktorok között egyaránt szerepel az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a dohányzás. Ugyanakkor a szomorú statisztikai eredményekben ugyanannyira szerepet játszik, hogy számos betegséget csak későn ismernek fel, amikor már nincs segítség.

Mint ez a tény is mutatja, a megelőzésben – az egészséges életmód mellett – kiemelten fontos szerepe van a betegségek időben történő felfedezésének, amelyhez egy út vezet: a részvétel a szűrővizsgálatokon. Ezt azonban sokan nem tudják – illetve legalább ilyen gyakran merül fel kifogásként az időhiány – és a vizsgálati időpontok beillesztésének nehézsége a hétköznapi teendők közé.

Épp ezért indult útjára a szűrőbusz program, amely keretében hétvégenként és különböző rendezvényeken, az ország számos pontján várnak mindenkit, aki tenni szeretne az egészségéért és a betegségek megelőzéséért. A szűrőbusz igénybevétele ingyenes, de nem csak ezért és a hétvégi időpont miatt praktikus, hanem mert egy helyen több vizsgálaton is részt vehetnek az érdeklődők (a vércukorszint méréstől a látásvizsgálatig), a vizsgálati eredményekről papírt is kapnak, amit leadhatnak a háziorvosuknak, és végül, de nem utolsó sorban, a helyszínen is módunkban áll orvosi tanácsadást igénybe venni.

A szűrőbusz helyszíneiről és időpontjairól a www.egeszsegprogram.eu tájékozódhatnak.

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
  >Bővebben
 • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
  >Bővebben
 • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

  >Bővebben

Események

>További eseményeink
A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk a felhasználói élmény biztosítása és statisztikai célokból. A bővebben gombra kattintva megismerheti Adatvédelmi irányelveinket.
Bővebben Rendben