Tavaszi saláta pikáns falatokkal és sajtszószokkal

Hozzávalók:

  • 2 személynek:
  • 20 dkg mangalica tarja csont nélkül
  • 2 közepes méretű édesburgonya
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1 kávéskanál koriandermag
  • 3 nagy evőkanál liszt
  • 2 tojás
  • zsemlemorzsa
  • 28 dkg salátakeverék medvehagymával és retekkel (eisberg tavaszi mix) vagy 1 csomag eisberg pikáns mix
  • 2 nagy paradicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 mokkáskanál só
  • őrölt bors
  • A kéksajt-szószhoz:
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl forró tej
  • 7,5 dkg márványsajt
  • A snidlinges szószhoz:
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 marék apróra vágott snidling
  • bors
  • A walesi szószhoz:
  • 1,5 dl sör
  • 10 dkg cheddar
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 dl tejszín
  • bors
  • 1 nagy csipet csípős pirospaprika
  • folyékony édesítő

Elkészítés:

Az édesburgonyát meghámozzuk, 1 centi vastag karikákra szeljük. A húst először 1,5 centi vastag szeletekre, majd falatnyi darabokra vágjuk, megsózzuk. A köményt és a koriandert mozsárban durvára törjük, összekeverjük a liszttel. A tojásokat felverjük egy csipet sóval. A harmadik tányérba öntjük a zsemlemorzsát.

Az édesburgonya- és húsdarabokat ezekben panírozzuk be a szokásos módon. Serpenyőben egy centinyi olajat melegítünk, alacsony lángon megsütjük benne a falatokat, amíg megpuhulnak.

Míg ez sül, összeállítjuk a szószokat. A kéksajt szószhoz egy kis lábasban felolvasztjuk a vajat, a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, apránként hozzáöntjük a forró tejet. Állandó keverés mellett megvárjuk, míg besűrűsödik. Ekkor lehúzzuk a tűzről, belemorzsoljuk a sajtot, összekeverjük. Nem baj, ha kicsit darabos marad.

A snidlinges szószhoz a tejszínt felmelegítjük, belereszeljük a sajtot, beletesszük a snidlinget. Sózzuk, borsozzuk, megvárjuk, míg állandó keverés mellett elolvad benne a sajt és besűrűsödik lesz a szósz.

A walesi szószhoz kis lábasba öntjük a sört, elpárologtatjuk az alkoholt. Belereszeljük a sajtot, beletesszük a mustárt. Beleteszünk egy csipet sót, a pirospaprikát, alaposan megborsozzuk. Szintén állandó keverés mellett felolvasztjuk benne a sajtot. Belecsepegtetünk pár csepp édesítőt. Érdemes kóstolgatni, nehogy sok legyen, csak a szósz keserűségét kell elvenni. Ha nem lesz homogén, mixerrel segíthetünk rajta.

A salátához a paradicsomokat félbevágjuk, felszeleteljük, a salátamixhez adjuk. Ráöntjük az olajat, a balzsamecetet, sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük, a salátát célszerű kb. 10 perccel evés előtt elkészíteni, így nem nagyon esik nagyon össze, de az ízek összeérnek.

Tálaláskor egy nagy adag saláta mellé ízlés szerinti mennyiségű bundás falatkát szedünk, a szószokkal tálaljuk.

Megjegyzés:

Nem kell a szószoknak forrónak lenni, ha kicsit kihűltek, akkor érezni legjobban az ízüket.

A receptet a fotót Mindmegette és az eisberg közös játékára Bluesun küldte. Köszönjük!  forrás: www.mindmegette.hu

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
  • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
    >Bővebben
  • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
    >Bővebben
  • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

    >Bővebben

Események

>További eseményeink

Hírlevél

Szeretnénk kibővíteni online felületünket,
véleményed fontos számunkra.
Kitöltöm a kérdőívet

Az oldal sütiket (cookie) használ a felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Rendben