Tavaszi tébolysaláta

Hozzávalók:

  • újhagyma
  • kivi
  • csicseriborsó
  • dió
  • tökmag
  • sóskalevél és pitypanglevél, csak ínyenceknek!
  • A szószhoz:
  • 1 csokor csalán
  • 1 csokor spenót
  • 5 dkg sajt reszelve (lehet füstölt is)
  • 2 dl tejszín
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • bors
  • szerecsendió
  • gyömbér
  • facsart citromlé

Elkészítés:

A csicseriborsót beáztatjuk, majd kissé sós vízben megfőzzük.

A csalánt és a spenótot kissé megfőzzük. Kevés vízben hagyjuk a leveleket 1-2 percig főni, ettől már megpuhulnak. A leveleket kiszedjük, és deszkán aprítjuk.

A diót megtörjük, a kivit megpucoljuk és karikázzuk. Az újhagymát is összevágjuk.

A szósz elkészítéséhez olívaolajon 3 gerezd összevágott fokhagymát megpirítunk, majd hozzátesszük az apróra vágott csalán- és spenótleveleket. Egy kicsit tovább pirítjuk, majd hozzátesszük a reszelt sajtot, és felöntjük a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, gyömbérrel és szerecsendióval fűszerezzük, majd ízlés szerint még egy kis frissen facsart citromlevet is adhatunk hozzá.

 A salátához valókat összekeverjük. A szószt rácsorgatjuk és beleforgatjuk. Hagyjuk egy kicsit állni, mert az ízek akkor összeérnek.

Megjegyzés:

Bár furcsa lehet a kivi ebben az összetételben, de ne aggódjunk, az édeskés-savanykás íz jól illik ehhez a kombinációhoz. A még kemény és várhatólag nem puhuló kivi tökéletes e célra. Én is azért kísérleteztem ezt ki, mert kaptunk kivit, amit képtelenség kivárni, hogy megpuhuljon, ha meg már puha, akkor már szottyadt is egyben. A többi zöldség és mag (a csicseriborsót leszámítva) mind saját. Csalánt bárhol beszerezhetünk, a többi pedig kapható. Amúgy a csalánt érdemes más ételekbe is használni (pl. tésztákhoz), nagyon finom, és szerintem jobb, mintha teát készítünk belőle, ha már fogyasztani akarjuk egészséges volta miatt.

A sóskalevelet és a pitypanglevelet csak azoknak ajánlom (ezeket nyersen összevágva adjuk hozzá), akik nem idegenkednek a savanyú és keserű ízektől. De ne vigyük túlzásba, mert túl erőteljes az ízük! Viszont igazi vitaminbomba lesz így a salátánk!

A receptet a fotót Mindmegette és az eisberg közös játékára Reinics küldte. Köszönjük!  forrás: www.mindmegette.hu

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random
  • Ahhoz, hogy kiválassz egy jó salátareceptet, és utána a legjobb formában tudd elkészíteni, meg kell ismerned az alapanyagokat, azok előkészítését, jellemzőit.
    >Bővebben
  • Nézd meg, hogyan kell csinálni! Legszuperebb receptjeink elkészítését videóra vettük, hogy még könnyebben eltudjad készíteni otthon is! Nézd meg, készítsed el, táplálkozz egészségesen!
    >Bővebben
  • Érdekel, hogyan telnek az eisberg hétköznapjai? Milyen technika és szakmai tudás húzódik meg az eisberg friss salátái mögött? Akkor tarts velünk és pillants be a kulisszák mögé!

    >Bővebben

Események

>További eseményeink

Hírlevél

Szeretnénk kibővíteni online felületünket,
véleményed fontos számunkra.
Kitöltöm a kérdőívet

Az oldal sütiket (cookie) használ a felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Rendben